USA-aktier stor del av svenskars sparande

DN har gjort en genomgång av svenskarnas aktiesparande och en ökning av nordamerikanska aktier, främst USA-aktier har skett de senaste åren. Men spänningen kring presidentvalet ökar nervositeten.  USA flagga

26 procent av sitt fondsparande har svenskar idag i nordamerikanska aktier, där det främst är USA. 2010 låg det istället på 17 procent visar statistik från Fondbolagen som DN har gått igenom. Experterna menar att trots osäkerheten kring presidentvalet bör spararna ändå fortsätta på samma sätt.

Det är globalfonderna som har blivit mer populära på senare år bland spararna och där finns en stor del amerikanska aktier. Den här ökningen gör att den amerikanska utvecklingen blir viktigt för de svenska spararna. Just nu ligger mycket fokus på det amerikanska presidentvalet och vilka eventuella effekter som det kan komma att ge. Men experter som DN har talat med tycker inte att man ska oroa sig.

– Den som har en USA-fond eller globalfond i sitt sparande behöver inte agera i samband med valet. De har en naturlig plats i ett långsiktigt sparande, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank till DN i en artikel som publicerades 1 november 2016.

Källa: DN