Vad kostar egentligen ett smslån?

Kostnader for smslan Man hör ofta väldigt mycket negativt när det kommer till smslån. Konsumentverket varnar, finansinspektionen förbjuder, oetiska förfaranden med mera med mera. Det gäller emellertid att komma ihåg att det är upp till var och en att ha tillräckligt med självinsikt om ett smslåns vara eller inte vara. En sak som är säker är att man måste vara oerhört införstådd med vilka skyhöga kostnader som ofta finns knutna till lånet.

Räntor och avgifter på smslån

En ränta i procent anges normalt på årsbasis. När du läser att ett smslån har 20 % ränta så måste du alltså ställa dig frågan, kommer jag att ha pengarna hos mig ett år innan jag betalar tillbaka dem? Svaret på den frågan är troligtvis i hundra fall av hundra nej, det kommer du inte att ha. Ett smslån bygger på att pengarna kommer fort och skall betalas tillbaka lika fort. Normalt brukar det handlar om en återbetalningstid på en månad. Det här får således effekten att ”årsräntan” för ett snabblån med 20 % blir 20 % per månad under hela året och därmed hel otroliga 400 % om du skulle översatt det till en vanlig bolåneränta.

Dessutom finns också begreppet effektiv ränta. Att räkna ut en effektiv ränta är ganska svårt och krångligt och det är inte helt enkelt att hänga med hur man härleder fram den. Men ska man kortfattat förklara vad en effektiv ränta är så är det alla kostnader som kan knytas till lånet i förhållande till den summa du lånar. En effektiv ränta tar alltså med den vanliga årsräntan. Men man lägger också på alla avgifter som kan finnas dolda så som uppläggningsavgift, smsavgift och aviavgift. När alla kostnader är sammanförda så läggs de ihop och kan ange vad räntan nu blir. Det här kallas för effektiv ränta och du kan läsa mer om den på Alltomsmslan.se.

På Allt om Spara vill vi underlätta för besökarna att kunna räkna ut just sådana saker snabbt och smidigt så att man förstår vilka summor det handlar om och hur dyra lånen egentligen här.

Jämför kostnader på de olika snabblånen

 
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Jämför smslån och få lånet utbetalt direkt