Valutgången påverkade den svenska kronan

Det osäkra politiska läget efter söndagens val påverkade den svenska kronan som gick ned inledningsvis under måndagen för att sedan vända upp igen.

Efter söndagens riksdagsval, vilket innebar ett regringsskifte, är osäkerheten stor om hur den kommande regeringen kommer att se ut och hur stark regeringen kommer att bli. Det osäkra läget kom också att påverka den svenska kronan och tidigt under måndagen hade kronan försvagats mot både dollarn, med en kurs på 7,15, och mot euron till 9,26.

Utgången av valet var dock väntat av marknaden och under dagen så återhämtade sig kronan. Vid 18-tiden så hade dollarkursen vänt tillbaka till 7,11 och euro-kursen till 9,21.

Det är en tid av osäkerhet vi har framför oss men enligt både SEB:s och Nordeas analytiker så kommer den negativa effekten att vara kortsiktig enligt Aftonbladet.

Enligt Dagens Industri, som har tagit del av uppgifter från ratinginstitutet Fitch, kommer inte Sveriges kreditbetyg att påverkas av det osäkra läget.

”Valresultatet har inga implikationer för Sveriges AAA-rating, som speglar bland annat en historia av sund ekonomisk policyimplementation”, skriver Fitch.

Källor: DI.se, Aftonbladet.se