Vanligare att privatleasa bilen

Allt fler privatleasar sin bil istället för att köpa den, detta enligt statistik från Motorbranschens Riksförbund (MRF).

Privatleasing har ökat i populäritet de senaste åren och under årets första fem månader var ungefär 25% av de privatregistrerade bilarna privatleasade, vilket är en ökning från 2015 med 7,8 procentenheter. 

Bilmärkena som är populärast att leasa privat är Volkswagen och Volvo. 2015 stod Volkswagen för 24% av alla privatleasade bilar och Volvo för 14%. Populäraste bilmodellerna var Volkswagens golf och Volvos v40. 

Enligt Råd och Rön finns det både för- och nackdelar med att leasa bilen som privatperson. En av fördelarna är att man till exempel inte behöver betala någon kontantinsats på bilen eller behöver ta några lån. Därför kan leasing vara ett intressant alternativ för den som inte vill ta av sitt sparkapital. 

Råd och Rön varnar dock för faror med att leasa bilen och listar en rad nackdelar som kan vara bra att ha i åtanke innan man bestämmer sig. Bland annat är det bra att kolla upp om det går att säga upp leasingavtalet innan det löpt ut. Det är också viktigt att tänka på att leasingavtal innehåller en överenskommelse om maximal körsträcka under leasingperioden, kör man fler mil än de som står i avtalet blir det dyrbart. 

Källa: MRF.se och radron.se