Var försiktig med surfen utomlands

Att använda mobildata utomlands kan bli en dyr historia trots att EU nyligen har sänkt kostnadstaket för vad operatörer får ta ut. Här är några tips att tänka på inför utlandssemestern.

Om du ska utomlands i sommar finns det några saker som kan vara värda att tänka på enligt Telekområdgivarna. Detta för att undvika obehagliga överraskningar när du kommer hem i form av oväntade kostnader.

Om du känner att du inte behöver använda mobilsurfen utomlands, så stäng av dataroaming, automatiska uppdateringar och e-post. Stäng även av mobilsvar så du inte behöver betala när röstmeddelandet aktiveras. Skriv upp spärrkoder om mobilen skulle bli stulen, så att du inte åker på att betala för tjuvens samtal.

Om du ändå behöver använda viss datatrafik kan du fråga operatören om det finns något paketpris. Det finns ofta spärrfunktioner, vilket kan vara lämpligt att förse sig med. Du kan också surfa där det finns gratis WiFi, men tänk på att du då surfar på offentliga nätverk. Ett annat tips kan vara att köpa ett lokalt kontantkort om din telefon inte är operatörslåst.