Var tredje svensk kan tänka sig att hyra ut sin bostad

vanligt att hyra ut bostad i andra hand. En undersökning gjord på uppdrag av If försäkringsbolag visar att en av tre personer kan tänka sig att hyra ut sin bostad eller sommarstuga för att tjäna lite extra pengar. Mest positiva till idén barnfamiljerna.

Marknaden för sajter som förmedlar bostadsuthyrning blir allt större. 31% av svenskarna kan tänka sig att hyra ut en del av sin bostad eller sommarstugan. Något som efterfrågas hett i dessa tider då bostadsbristen är stor. Mest positiva är barnfamiljerna som ser en chans till att dryga ut hushållskassan. Den äldre generationen ställer sig dock mer tveksamma till att ta in främmande människor i huset. Endast en av fem kan tänka sig detta.

Att hyra ut en del av sin bostad kan vara en bra affär då hyran kan användas till att finansiera boendet. I dagsläget kan man tjäna upp till 40.000 kronor utan att behöva ta upp det i deklarationen för beskattning. Enligt Caroline Uliana, informationschef på If, finns det fler avdrag att göra men man får inte glömma bort att det även blir större slitage på bostaden. Man måste dessutom ställa sig frågan hur bekväm man är med att ha främmande människor i sitt hem.

Att tänka på innan du hyr ut din bostad

När man hyr ut i andra hand gäller inte hemförsäkringen. Det är viktigt att kolla upp vilka regler och villkor som gäller då man tar in en hyresgäst. If rekommenderar att man tar kontakt med sitt försäkringsbolag, skriver ordentliga avtal samt märker upp sina ägodelar. Hyresgästen ifråga bör ha en egen hemförsäkring för att skydda sina personliga ägodelar men också för att ha ett skydd ifall denne orsakar en skada på bostaden.

 

Källa: If försäkringsbolag