Varning för bluffmail med avsändare Swedbank

Bluffmail med Swedbank som avsändare cirkulerar och banken meddelar på sin webbplats att man absolut inte ska ge ut sina uppgifter eller klicka på några länkar i sådana mail.

Swedbank meddelar på sin webbplats att banken aldrig kommer att skicka ut mail till sina kunder för att begär uppgifter som kontonummer, koder, lösenord samt andra känsliga uppgifter. Du bör dessutom kontrollera alla länkar i mailet och aldrig klicka på en länk om du misstänker att det kan röra sig om ett bedrägeri. Ta heller aldrig emot några bifogade filer eller ladda ned något som kommer med eller via ett mail med banken som avsändare.

Kännetecken för bluffmail

När det gäller sådana typer av bluffmail är det vanligt förekommande att mailen är slarvigt skrivna med stavfel och grammatiska fel samt konstiga meningsuppbyggnader. Man uppmanar ofta mottagaren att klicka på en länk eller svara på mailet med sina inloggningsuppgifter eller andra personliga uppgifter. Sådana saker är kännetecken för att det kan röra sig om ett bluffmail, speciellt om avsändaren uppges vara en bank, myndighet eller dylikt.