Semestra på hemmaplan

Vi är snart på väg in i mars månad och även om snön vräker ned utanför fönsterna är det inte många månader (läs: löner) kvar till semestern. En del har ett semestersparande medan andra låter semesterersättningen står för den där lilla extra lyxen i sommar. Oavsett hur semesterbudgeten ser ut går det att få ett mysigt sommarlov ihop med barnen eller en trevlig semester med partnern eller vännerna. Vi har samlat lite tips för begränsade plånböcker eller er som helt enkelt vill ha några kronor över till annat. I denna artikeln fokuserar vi på att semestra/njuta av sommaren i Sverige. För er som inte har råd eller lust att åka utomlands finns massor att utforska på hemmaplan, både i egna kommunen och i resten av vårt avlånga land.

Äta ute

Picnic med egen sallad Man behöver inte äta på en dyr restaurang för att få lite guldkant på vardagen. Ta med egen mat på dina utflykter eller välj billigare alternativ. Värt att tänka på är att en fika på stan ibland springer iväg så pass i kostnad att det är mer värt att ta en lunch istället. Är du sugen på något sött finns det få bakverk som slår de hembakade. Vad sägs om att parkera sig på en filt i en park med en termos kaffe och en påse nybakade bullar? Till en bråkdel av priset för ett besök på ett kafé.

Samla familjen och tillred en god och matig sallad, baka lite bröd och blanda en flaska hemgjord saft. Packa allt i en picknickkorg och ta en skön cykeltur till en vacker äng eller skogsglänta. Ha ni en sjö eller ett hav i närheten? Ännu bättre, det finns inget som bygger upp aptiten så som ett friskt bad.

Vill ni lyxa till det extra? Ta med en god köttbit och en engångsgrill (om ni inte har ett smultronställe där det finns grillplats) och njut av den där somriga grilldoften.

Luncha - en lunch på stan för dig själv eller hela familjen blir klart mycket billigare än en sen middag. Så varför inte lyxa till det mitt på dagen med att slå er ned i solen på en trevlig uteservering? Kolla lunchguiden i stan och jämför priser och utbud.  Googla gärna restaurangen för att se vilka recensioner den fått av sina besökare. Är ni på besök i exempelvis en hamnstad kanske det är läge att prova en fiskrestaurang. Välj med omsorg om ni inte äter ute ofta.

Bor ni i en stad med många Food trucks? Då har ni massor av spännande mat att utforska och oftast till en hyfsat billig peng. Bär med er maten till en mysig plats, kanske ett angränsande grönområde eller ett torg mitt i smeten. Mat smakar som allra bäst när man avnjuter den utomhus.

Aktiviteter

budget sommar Det springer fort pengar under sommaren på dyra nöjesparker, badland och diverse evenemang. Men det finns många saker som faktiskt är gratis eller inte fullt lika dyrt som kan sätta guldkant på vardagen. Känner ni ändå att det finns lust och utrymme för att åka iväg till något speciellt ställe kan det gå att pressa priset med hjälp av kampanjer och erbjudanden.

Bad - som vi nämnde ovan finns det få aktiviteter som skriker sommar lika mycket som ett bad. Har du sjöar och hav i närheten kostar det ingenting mer än motion eller bensin/bussbiljett att slå ihjäl några timmar. Ta med håvar, hink och spade till de små. Packa lunch och fika och ta en heldag i solen.
Utan barn? Ladda med musik i mobilen, ta med en bok eller ett korsord och njut av lugnet.

Sommarlek - samla alla i kvarteret och anordna en brännbollsturnering. Kanske blir det en kamp mellan barn och vuxna? Passa på att grilla lite korv med bröd när ni ändå är i farten.

Museum - massor av museum har gratis inträde och ordnar dessutom roliga aktiviteter för barn. Kolla vad som gäller där du bor.

Skogstur - gå en svalkande tur i skogen och plocka bär. Sylta, safta, baka paj och frys in till hösten. Frisk luft, motion och nyttiga - gratis - bär. Kan det bli bättre?

Skattjakt - anordna en rolig skattjakt med uppdrag för såväl stora som små. Låt fantasin flöda fritt. Kanske kan det resultera i en liten lokal guidning som ger både motion och öppnar upp ögonen för allt fint som finns att se på hemmaplan.

Fiska - vad smakar bättre än nygrillad abborre på en grov macka?

Googla - ta reda på vad som händer där du bor. Besök turistbyrån, följ lokala föreningar och företag för att få information om vad som anordnas i närheten av dig. Leta även inspiration i sociala medier. Kanske har du smultronställen bara runt husknuten som du aldrig besökt.

Marknader - under sommaren ploppar de upp som svampar i skogen. Stora evenemang med knallare som säljer kläder, leksaker, mirakelprodukter till hushåll, bigarråer och munkar. Det finns matmarknader som turnerar runt med mat från alla möjliga länder och så har vi även marknader med lokalt producerade hantverk. Kort sagt, det finns något för alla. Prova något nytt i matväg, spela på ett chokladhjul eller åk en karusell. Här finns att göra och köpa och du kan själv sätta budgeten.

Sommarland - du kan få rabatterat pris på många sommarland genom bland annat Barnsemesterkortet och ICA-kortet. Ta för vana att sätta upp dig på nyhetsbrev från de resmål och aktiviteter som lockar för att ta del av erbjudanden. För att hålla kostnaderna på en lagom nivå kan du ta med egen lunch så slipper du både köer och dyra halvfabrikat när hungern faller på.

Weekend - leta efter trevliga paketerbjudanden med boende och någon form av upplevelse för hela familjen. Återigen finns det mycket rabatter att hitta om man söker på nätet. Ibland lönar det sig mer att plocka ihop sina egna små paket. Välj ett billigare boende om ni bara ska sova en natt och lägg hellre pengarna på aktiviteter.

Bo

Passa på att besöka släkt och vänner som inte bor i samma kommun och låna ett gästrum eller en soffa under ett par dagar. Ni får chans att uppleva en ny miljö utan att det kostar något extra för boendet. Se till att inte utnyttja släktingarnas gästfrihet och kom ihåg att bjuda tillbaka.

Utnyttja allemansrätten och tälta i sommar Tälta - i Sverige kan vi ju njuta av den underbara allemansrätten som innebär att ni kan slå läger ute i naturen och njuta av sommarnatten med bara en tältduk emellan. Men kom ihåg att hålla rent och snyggt och lämna platsen som ni fann den.

Hotell - skriv ned vad du vill ha ut av en hotellvistelse. Ska den vara en upplevelse i sig eller helt enkelt bara agera sovplats? Här finns pengar att spara på att välja ett hotell där man exempelvis delar på dusch och toalettutrymmen med övriga gäster.

Dela - är ni flera som ska semestra ihop kan det löna sig att hyra en stuga eller ett hus. Är ni många kan ni komma hyfsat billigt undan och ändå bo väldigt fint.
Jämför prisnivåerna mellan helg och vardag samt hög- och lågsäsong.

TIPS!

Vi nämnde tidigare i artikeln att det går att hitta bra erbjudanden hos bland annat ICA och Barnsemester. Nätet kryllar av olika erbjudande och jämförelsesajter. Vill du spara pengar - se till att vara påläst.

Barnsemester.se
En jättebra sida för barnfamiljer. Här får du tips från andra medlemmar om olika resmål, både i Sverige och utomlands. Här finns massor av tips och information för dig som planerar en semester med barn. Välj vart i landet du ska åka och leta bland olika kategorier som nöjesparker, sevärdheter, shopping, matställen och evenemang. Som medlem på sidan kan du delta i tävlingar och vinna biljetter till bland annat sommarland eller bli utvald till testfamilj som får testa en resa och sedan recensera den.
Här skaffar du även barnsemesterkortet som kostar 30 kronor. Det varar ett år och är fyllt med bra rabatter på boenden, resor och inträden. De 30 kronorna är snabbt intjänade igen.

ICA-kortet
Som förmånskund hos ICA får du bra rabatter på utvalda hotell, evenemang och resor.