Seniorlån

Seniorlån - frigör ditt kapital Ett seniorlån är ett typ av bolån som du kan teckna för din bostadsrätt, fritidshus eller villa. Precis som namnet antyder är detta lån framtaget för de som är lite till åren och har betalat av hela eller stora delar av det nuvarande bolånet.

Du går in med bostaden som säkerhet

Ett seniorlån kan tecknas av en person som är minst 58 år eller äldre. Banken kan också kräva att du är pensionerad. Som säkerhet för ett seniorlån går du inte med ditt boende som säkerhet och du kan därmed belåna fastigheten upp till cirka 50-60 procent av värdet med en avdragsgill ränta. Hur mycket av bostaden du kan belåna beror helt enkelt på vad banken tillåter, detsamma gäller för hur lita du kan beviljas låna. Minibeloppet kan vara allt ifrån 50 000 kronor upp till 200 000 kronor. För att lånet ska godkännas krävs det också att din bostad är försäkrad.

Högre ränta än ett bolån

Bindningstiden för ett seniorlån kan vara allt från ett år till tjugo år med en ränta som är högre än ett vanligt bolån . Du kan dock välja att att få ut en klumpsumma eller få beloppen utbetalade per månad. Väljer du att ta ut summan på en gång är det en fast ränta som gäller och för månatliga utbetalningar så är räntan rörlig.

Inget krav på amortering eller löpande räntebetalningar

Till skillnad från ett bolån så är det inget krav på amortering eller löpande betalning av räntan. De löpande räntekostnaderna kommer att läggas på din totala skuld och när låneperioden löper ut så betalar du helt enkelt tillbaka det lånade beloppet plus de upplupna räntorna som du ännu inte har betalat.

Kritik mot seniorlånen

Som du säkert redan förstår så kan ett seniorlån vara farligt om man inte väljer att varken amortera eller betala de löpande räntorna. Har du inga pengar när lånet ska betalas tillbaka så kan du helt enkelt behöva sälja din bostad för att betala lånet. Och skulle värdet på din bostad falla kraftigt under perioden så kan du fortfarande ha skulder kvar att betala av trots att bostaden är såld.

Dessutom har det uppkommit en del oseriösa aktörer på som erbjuder seniorlån eller liknande produkter på marknaden. Vill du dock vara säker på att du väljer en seriös bank så kan du vända till Swedbank, Handelsbanken, SEB eller Nordea som alla erbjuder denna låneform.

Du frigör kapitalet på din bostad

De positiva sidorna med ett seniorlån är att du frigöra kapital från din bostad som du kan använda som en extra inkomst eller betala av räntan på ditt befintliga bolån. Ett annat exempel är om du behöver göra reparationer på ditt boende och behöver ett lån snabbt, ett lån som du senare kommer att betala av med pengar som du sparar ihop.