Ekobanken

Ekobanken Ekobanken är en medlemsbank som alla svenskar har möjlighet att bli medlem och ägare i. Banken har funnits sedan 1998 och är en så kallad etisk bank. Detta innebär att pengarna i banken placeras på ett hållbart sätt med fokus på ekologisk, kulturell och social hållbarhet. De lån och krediter som betalas ut från Ekobanken beviljas främst till verksamheter som på något sätt skapar ett kulturellt, socialt och miljömässigt mervärde. Med andra ord är Ekobanken ett bra alternativ för dig som vill berika vårt samhälle på ett eller annat sätt. Drivkraften enligt banken själva är medlemsnytta och allmän nytta. Detta till skillnad mot de flesta andra banker där det enbart är vinster och avkastning som driver utvecklingen framåt.

Ekobanken är medlem i Global Alliance for Banking on Values och har ett banktillstånd från Finansinspektionen. Alla konton hos Ekobanken omfattas av den statliga insättningsgarantin. Därmed kan du alltid vara trygg när du sparar pengar hos denna etiska bank.
Såhär blir du ägare i Ekobanken

Bli medlem i Ekobanken Eftersom Ekobanken är en medlemsbank så är det medlemmarna i banken som äger den. Du kan själv på ett enkelt sätt bli delägare i banken och dra nytta av alla de förmåner som det innebär att vara medlem i Ekobanken. Dessutom är du med och skapar ett hållbart samhälle både vad det gäller ekologi och kultur. Med andra ord en investering som både känns i hjärtat och i plånboken.

En ägarandel hos Ekobanken kallas för en medlemsinsats. Detta då de medel du sätter in verkar som en insats då dessa kan lånas ut till hållbara verksamheter. Grundinsatsen hos banken är 1000kr och denna summa motsvarar även en röst på Ekobankens stämma. Andelarna du stoppar in i banken ska dock inte jämföras med pengar på ett konto. Insatsen kan ändå fungera som ett långsiktigt sparande. Däremot bör man vara medveten om att andelarna inte omfattas av insättningsgarantin så som dina sparpengar på sparkontot gör. Du kan däremot sälja din insats och Ekobanken hjälper dig då att finna en lämplig köpare. Vill du investera i ytterligare andelar i Ekobanken så får du göra detta till aktuell kurs. Hur denna kurs ser ut kan du löpande följa på bankens hemsida.

Andra populära banker
0.40% - 1.00%
0.00% - 0.00%
0.20% - 1.25%

Spara pengar hos Ekobanken

Du som är medlem hos Ekobanken har möjlighet att skaffa ett ansvarsfullt sparande i banken. De pengar som du sätter in hos banken verkar inom ramen för Ekobankens utlåningsområde. Det gäller då ändamål som berikar ekologisk, kulturell och social utveckling. Med andra ord jobbar dina pengar på ett hållbart sätt medan du kan luta dig tillbaka och ta del av en gedigen sparränta. Detta kan man knappt säga om sparande i andra sparbanker och institut.

Det finns en rad olika produkter för sparande hos Ekobanken. Vi har valt att främst titta på de sedvanliga sparkontona som erbjuds hos banken.

Ekokonto

Hos Ekobanken erbjuder man ett konto som heter Ekokonto. Detta konto kan närmast jämföras med ett lönekonto. Detta konto syftar främst till att utgöra basen för dina vardagliga transaktioner och det är även detta konto som dina betaltjänster kopplas till när du är medlem hos banken. Kontot och dess tillhörande betaltjänster är knutet till vissa avgifter som du kan se på Ekobankens hemsida. Räntan på detta konto räknas dag för dag.

Sparkonto

Sparkonto är ett sedvanligt konto hos Ekobanken där syftet är att samla ditt sparande. Räntan beräknas löpande och barn under 18 år erbjuds en högre ränta som gäller redan från första kronan. Sparkontot har ingen uppsägningstid.

Stödkonto

Med ett Stödkonto hos Ekobanken kan du vara delaktig i att ge allmännyttiga verksamheter ränterabatt på sina lån. Som innehavare får du varje år en redovisning över vilka verksamheter som fått stöd tack vare dig och andra kontoinnehavare. Detta konto kan likt Ekokontot kopplas till betaltjänster och kredit.

Bundet konto med fast ränta

Detta alternativ passar dig som är ute efter ett långsiktigt sparande med en något högre ränta. Du binder kontot på ett, två eller fem år och kan enbart göra en insättning. Räntan på den bundna kontot räknas från dag till dag och förtida uttag är knutna till avgift och ränteskillnadsersättning. Kapitaliserad sparränta betalas ut till ditt Ekokonto eller Sparkonto en gång årligen.

Låna pengar i Ekobanken

Som medlem har du även möjlighet att låna pengar och då med vetskapen vad dina räntepengar används till. Ekobanken erbjuder lån till bland annat bostad, pension, energieffektivisering och studier. Med andra ord krävs det säkerhet för alla de lån som erbjuds i banken. Med anledning av detta erbjuder man i nuläget inga privatlån. Om detta ändå inte intresserar dig utan du är i behov av ett lån som uppfyller Ekobankens kriterier för utlåning så kan du glädja dig åt en rad förmåner. Dessa är korta beslutsvägar, individuell bedömning och en snabb handläggning. Med andra ord går hela ansökningsprocessen både smidigt och snabbt. Dessutom får du en egen handläggare som sätter sig in i just din situation vilket förenklar ärendet ytterligare.

Det finns dessutom hållbarhetsrabatt att få för dig som uppfyller specifika kriterier. Detta innebär att du kan få en lägre låneränta och därmed också en lägre månadskostnad. Som lånekund hos Ekobanken får du också ett informationsblad vid namn Goda Affärer hemskickat fyra gånger per år. Du ansöker om lån direkt via hemsidan och därefter kommer en kreditupplysning tas på dig. När låneansökan är inskickad och handläggning utförd får du reda på om du blivit beviljad lånet eller inte.