JAK Medlemsbank

JAK Medlemsbank JAK Medlemsbank är en kooperativdägd bank som lånar ut pengar och erbjuder diverse sparprodukter. JAK står för Jord Arbete Kapital och var från början en riksförening för ekonomisk frigörelse. Den grundläggande idén var att det inte skall kosta några pengar att låna. Inte heller skulle det gå att tjäna några pengar på sparande. Istället använde banken sig initialt av så kallade Sparpoäng. Numera måste man dock använda begreppet ränta i sin information så att inte kunder ska vilseledas. JAK Medlemsbank har banktillstånd från Finansinspektionen och alla insättningar upp till 950 000 kr täcks av den statliga insättningsgarantin.

På JAK Medlemsbank ligger fokus på värnandet om människor och miljö. Här har man minst sagt tänkt utanför boxen och banken är ett alternativ för dig som föredrar en hållbar ekonomisk utveckling framför snabb avkastning. Banken är också udda på det sätt att samtliga medlemmar har samma villkor och förmåner. Det spelar alltså ingen som helst roll hur mycket pengar du har på kontot - här värderas alla medlemmar lika! Värt att nämna är att JAK Medlemsbank fått en hel del extern kritik från experter. De menar på att avgifterna hos banken är så höga så det ändå motsvarar en hög effektiv ränta.

Gör som 34 000 andra och bli medlem i JAK Medlemsbank

Bli medlem i JAK Medlemsbank Om du vill stötta JAKs idé om en mer rättvis ekonomi så kan du enkelt bli medlem i banken nu. Detta blir det genom att fylla i dina uppgifter på bankens hemsida. När detta är gjort kommer du att vidarebefordras till bankens betalpartner PayEx. Detta då du måste betala en medlemsavgift för att bli medlem.  Medlemskapet kostar 300kr i grundinsats för första året. Efterföljande år kommer denna avgift vara 365kr. Barn under 18 år erbjuds dock gratis medlemskap. I JAKs medlemskap ingår banktjänster, medlemstidning, internetbank, kurser samt rösträtt på bankens stämmor.

Värt att veta är att JAK Medlemsbank inte erbjuder tjänsten Swish. Med andra ord kan det vara bra att ha konto i en annan bank också om detta är en tjänst du ofta använder dig av. Om du är medlem i JAK Medlemsbank men vill gå ut så kan du avsluta ditt medlemskap när som helst så länge du inte har ett pågående lån. Avslutande av medlemskap kan enbart ske via post eller email.

Välj en bank med sparränta istället
0.00% - 0.00%
0.75% - 0.85%

Spara hos JAK Medlemsbank och få Sparpoäng

Spara hos JAK JAK Medlemsbank skiljer sig alltså en hel del från andra banker och sparinstitut. Här kan du inte räkna med att få någon ränta på ditt sparade kapital. Istället erbjuds du så kallade Sparpoäng som du kan ha nytta av i framtiden. Dessa Sparpoäng kommer nämligen väl till pass när du väl behöver låna pengar hos JAK. Ju fler Sparpoäng du har desto större kommer dina möjligheter vara att få det lån du önskar beviljat. Hos JAK Medlemsbank erbjuder man alltifrån bolån till billån och lån utan säkerhet. Dina Sparpoäng kan även användas för att minska den del du egentligen behöver spara när du ska ta ett lån.

Även om JAK Medlemskap står för sparande och lånande "utan ränta" så är det inte riktigt så det ser ut i verkligheten. I och med att det i konsumentkreditlagen står att banker och kreditinstitut måste redovisa den effektiva räntan så görs detta nu även på JAKs hemsida. Den ränta som JAK Medlemsbank tar ut på lån ska täcka kostnader för administration, utveckling, kreditrisk och information.

Banktjänster till företag

Hos JAK erbjuder man även banktjänster till både organisationer och företag. Det handlar då främst om företagslån och likvidhantering. I och med att du använder dig av JAKs tjänster till ditt företag är du med och bidrar till en mer rättvis ekonomi. Det särskilda lån som JAK Medlemsbank erbjuder företagare heter Sparfria lånet. Detta lån är befriat från krav på bundet sparande och vänder sig främst till medlemsorganisationer och företag som JAK vill stötta. Företaget eller den förening som ansöker om lånet måste vara medlem i banken. Räntan på Sparfria lånet är för närvarande på 4,5% (2019-02-12). Har du ett företag och är intresserad av ett lån från JAK så kan du ta direktkontakt med banken direkt via hemsidan.

Det finns även möjlighet att stödspara hos JAK Medlemsbank vilket innebär att du låter dina sparpengar jobba för att stödja ett särskilt projekt. Du kan även stödspara åt din egen hembygds utveckling om du finner detta intressant.