Parex Bank

Parex Bank Parex Bank var länge Lettlands största bank med huvudkontor i Riga. Banken var den ledande aktören i Baltikum men man hade även filialer och dotterbolag i många andra länder. Så även i Sverige där man hade kontor i både Göteborg, Malmö och Stockholm. Parex Bank var på tiden det begav sig den enda banken i Lettland som samarbetade med American Express.

Hos Parex Bank erbjöds kunder olika former av sparkonton. Det handlade om både rörliga och bundna konton och räntan varierade beroende på vilket konto kunde valde att spara dina pengar i. Parex Bank erbjöd därtill även specifika konton som riktade sig till sparande för barn. Dessa konton hade något bättre villkor än de vanliga kontona. Banken erbjöd fria uttag förutsatt att kunden förvarnade i god tid innan. Gjorde man inte detta så tog Parex Bank ut en mindre avgift. Banken hade också en onlinetjänst så att kunden alltid hade full kontroll på sina besparingar runt om i världen dygnet runt.

Den lettiska staten har tagit över Parex

Under finanskrisen 2008 tog den lettiska staten över Parex Bank. Detta under samma tid som tusentals svenskar hade sitt sparande hos banken. Att många svenskar hade vänt sig till Parex Bank var kanske inte så konstigt då man hade lockat med en sparränta på 6,10%. Den lettiska regeringen tog över 51 procent av aktierna i banken i utbyte mot några dollar. Anledningen sades vara att man ville säkra stabiliteten i den finansiella systemet. Allt detta skedde bara två år efter att Parex öppnat upp sin verksamhet i Sverige.

Parex Bank existerar inte längre och det finns därmed ingen möjlighet för svenskar att spara i banken. Försöker man söka på Parex Bank på google får man enbart upp träffar om finanskrisen och uppköpet som den lettiska staten gjorde. Parex hemsida ägs och drivs inte ens längre av vare sig den före detta banken eller av staten.

Citadele Banka tog över Parex tillgångar

Citadele Banka tog över Parex Bank I de efterforskningar som vi på Alltomspara.se gjort så har det framkommit vad som hände efter det att den lettiska staten tog över Parex Bank. Det visar sig att tillgångarna i Parex Bank två år efter finanskrisen togs över av AS Citadele Banka. Detta efter godkännande av Lettlands regering. Citadele Banka är nu en av de absolut största sparbankerna i Lettland men man har verksamheter över hela Baltikum. Banken ingår i Citadelegruppen som har flera verksamhetsområden och som är en stor aktör i hela Östeuropa.

Även om svenskar inte längre har möjlighet att spara här så kan människor i bland annat Lettland, Estland och Litauen spara hos Citadele Bank. Sparkontona som banken har omfattas av den statliga insättningsgarantin i Lettland och innebär upp till 100 000 EUR av sparpengarna tillbaks vid en eventuell konkurs. Precis som under Parex framgångsår så lockar man kunder med höga sparräntor och förmånliga villkor.