Riksgälden

Riksgälden är den statliga myndighet som har hand om statens finansiella medel. Riksgälden fungerar med andra ord som en intern bank. Myndigheten sköter betalningar och erbjuder lån till andra myndigheterna. Det är emellertid möjligt att använda Riksgäldens tjänster även som privatperson. Främst när det kommer till sparande. Myndigheten erbjuder ett så kallat Riksgäldspar som fungerar som ett sparkonto med förmånliga räntor. Kontot är inte belastat med några avgifter och du binder inte upp dina pengar. Räntan följer marknadsräntan. Om du väljer att spara i ett Riksgäldspar så kan du göra månatliga insättningar för ett långsiktigt och regelbundet sparande. Men det går givetvis lika bra att sätta in hela sparsumman på en och samma gång.

Notera att sparformen Riksgäldsspar har avvecklats. Det är med andra ord inte längre möjligt att sätta in pengar till det här sparkontot. Har du befintliga konton med bunden löptid och fast ränta så löper detta sparande på fram till den ordinarie löptiden är slut. Du som haft konto med rörlig ränta och utan bindningstid bör redan ha fått dina innestående medel utbetalda. Har du trots detta inte fått några pengar ännu så kan du kontakta Riksgäldens kundtjänst på kundservice@riksgalden.se.
Minsta summa för sparande

Minsta summa för för dig som bara ämnar att sätta in pengar en gång är 5 000 kronor. Väljer du istället att månadsspara så räcker det att sätta in 200kr i månaden. Du som föredrar en fast ränta kan här binda pengarna under en specifik period. Löptiden väljer du själv men du kan binda dina sparpengar i som minst sex månader. Längsta perioden du kan binda insatta medel hos Riksgälden är åtta år.Du får genom den här metoden en förutbestämd ränta och en garanterad avkastning. Myndigheten erbjuder också sparande i premieobligationer. Genom det här sparandet har du chans på en miljon skattefritt.

OBS! Sedan den 1 december 2014 går det inte längre att öppna nya konton eller göra insättningar till Riksgäldspar med rörlig ränta. Detta gäller kontoformerna Utan tidsgräns och Månadsspar. Pengar på existerande konton kommer att betalas tillbaks i slutet av 2015.

Ingen insättningsgaranti hos Riksgälden

Riksgäldens sparkonton omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Detta då det är hos själva staten som du faktiskt sparar. Därmed finns det inte heller några gränser för hur mycket insatta medel du kan ha på ditt konto. Pengarna är säkrade vare sig det handlar om 10 000kr i insatte medel eller flera miljoner i sparpengar. Den enda situationen som skulle kunna utgöra att du förlorar samtliga pengar är om den svenska staten går i konkurs. Detta ser vi på Alltomspara.se som helt osannolikt.