TF Bank (tidigare Time Finans)

TF Bank TF BANK grundades i Borås 1987. Företaget var då ett kreditmarknadsbolag och gick under namnet Time Finans. Verksamheten gick på den tiden mest ut på att erbjuda privatlån och finansiering inom postorderbranschen. Det var egentligen först 2005 som TF Bank började erbjuda sparkonton till svenska sparare. Banken har banktillstånd från Finansinspektionen och står därmed även under inspektionens tillsyn. Detta innebär också att allt sparande hos TF Bank omfattas av insättningsgarantin som ger dig som kund upp till 950 000kr tillbaks om banken sätts i konkurs. Sedan 2016 är banken noterat på Stockholmsbörsen vilket innebär att du som privatperson eller företagare kan köpa aktier i banken.

Utöver sparkonton erbjuder TF Bank även lån utan säkerhet. Här har du möjlighet att låna upp till 150 000kr med individuell räntesättning. Förutom spar- och lånetjänster erbjuder TF Bank även säljfinansiering till företag som sysslar med e-handel. Banken har över en miljon kunder i sju olika länder och verksamheten bedrivs under flera olika varumärken.

Testa Fondroboten Lysa

Sparande i TF Sparkonto Plus och TF Fasträntekonto

För dig som är intresserad av att börja spara pengar erbjuder TF Bank två olika möjligheter för detta. Man har ett konto med rörlig ränta och ett med bunden ränta. Vilket sparkonto som passar dig bäst beror på din aktuella situation. Gemensamt för bägge kontona är att insatta medel omfattas av den statliga insättningsgarantin.

TF Sparkonto Plus

Detta konto lämpar sig bäst för dig som inte vill binda dina sparpengar. Med ett TF Sparkonto Plus kan du göra två avgiftsfria uttag varje år. Vill du göra fler uttag så kommer detta innebära en extra kostnad för dig. Denna kostnad är baserad på procent av det uttagna beloppet. Du tjänar ränta från första kronan du sätter in och du kan spara upp till en miljon svenska kronor. Räntan på TF Sparkonto Plus ligger för närvarande på 0,70% (2019-02-13). Kontot har ingen bindningstid och ingen årsavgift.

TF Fasträntekonto

Om du vill ha ett tryggt och långsiktigt sparande med förutbestämd ränta så kan TF Fasträntekonto passa dig. Här vet du på förhand hur stor avkastning du kommer få. Ränta från första kronan på fasträntekontot är för närvarande 1,00% (2019-02-13). Du binder dina sparpengar i ett år och dina insatta medel är säkrade via insättningsgarantin. Sparar du i TF Fasträntekonto så kan du som mest sätta in totalt en miljon kronor. Du kan göra hur många insättningar du vill under bindningstiden. Dock har du inte möjlighet att göra några fria uttag. Behöver du ändå göra ett uttag under pågående löptid så kommer en avgift på 2% av uttagets belopp att debiteras. Efter bindningstiden går den fasta räntan automatiskt över till en rörlig ränta.

Kontoanmälan hos TF Bank

För att påbörja ett sparande hos TF Bank behöver du bara surfa in på bankens hemsida. Där finns det ett formulär för kontoanmälan. I detta formulär får du fylla i personuppgifter och kontaktuppgifter. TF Bank behöver även få in annan information om dig och det gäller bland annat inkomst och medborgarskap. Som ny kund behöver du även uppge information om ditt kommande sparande. Därefter anger du vilket föranmält uttagskonto du vill koppla till ditt sparande. Sen är det bara för dig att acceptera de allmänna villkoren och skicka in din kontoansökan.

Som blivande kund hos TF Bank kommer du att få hem ett kontoavtal som du ska skriva på. När banken mottagit det påskrivna avtalet samt kopia på id-handling så kommer ditt sparkonto att öppnas upp. Du får då hem ett brev där all information om ditt nya konto finns att tillgå. I detta brev finns även ditt kontonummer samt instruktioner för hur du sätter in pengar till sparkontot.

Privatlån hos TF Bank

Förutom att spara hos TF Bank så har du även möjlighet att ta privatlån utan säkerhet. Banken erbjuder lån utan säkerhet på upp till 150 000kr. Du kan välja mellan en avbetalningstid på mellan ett och tolv år. Räntan sätts individuellt och baseras på en kreditbedömning som TF Bank gör av kunden. För närvarande ligger räntan på privatlån hos TF Bank på mellan 6,90% och 18,90%. Det kan alltså variera rätt rejält beroende på hur din kreditvärdighet ser ut. Den som tar ett privatlån hos TF Bank bör även vara medveten att det tillkommer kostnader för uppläggningsavgift och aviavgifter. Därmed är den effektiva räntan betydligt högre än den nominella räntan.

Eftersom privatlånen som TF Bank erbjuder inte har någon säkerhet så frågar banken inte vad du ska använda pengarna till. Du har när som helst möjlighet att återbetala lånet i sin helhet utan ytterligare kostnader. För att ansöka om lån hos TF Bank måste man vara minst 22 år och ha en taxerad årsinkomst på 150 000kr eller mer. Man måste även vara folkbokförd i Sverige sedan tre år tillbaks och får inte ha några betalningsanmärkningar.