Kalkylator för sparande

Om du tagit ett beslut om att börja spara pengar på ett sparkonto så kan det initialt uppkomma många frågor. Dessa frågor kan bland annat handla om hur mycket avkastning sparandet kommer att generera. Vidare kan det kännas oklart vad det innebär när räntan stiger en viss procent. Och hur stor betydelse har egentligen den summa som man månatligen avsätter till sitt sparkonto. Kanske undrar du även vilken effekt det kommer att ha om du sätter in en stor klumpsumma i samband med att du påbörjar ditt sparande. Påverkas exempelvis månadssparandet om det initialt finns mycket pengar på kontot?

Detta är alla väldigt vanliga frågor som dyker upp i samband med att man ska inleda sitt sparande. För att underlätta för dig som har ett intresse av att börja spara pengar så har vi tagit fram en kalkylator som hjälper dig att beräkna ditt sparande. Genom att fylla i olika variabler så kommer du att få en snabb och tydlig överblick över hur mycket pengar du faktiskt kan lyckas spara ihop framöver.

Såhär använder du sparkalkylatorn

Kalkylatorn är väldigt enkel att använda. Börja med att fylla i om du har ett belopp på kontot redan från start. Därefter använder du dig av de olika reglagen för att anpassa kalkylatorns beräkningar. Prova dig fram helt efter dina förutsättningar för sparandet. Genom att använda dig av de olika variablerna kommer du att se hur summan längst ner i vår sparkalkylator ändrar sig. Med anledning av detta är det väldigt enkelt att jämföra olika möjligheter som finns för ditt sparande.

Räkna på ditt sparande

Att spara är något som rekommenderas för alla. Det är dock inte helt enkelt att veta vad sparandet ger för effekt. Genom att använda vår sparkalkylator får du en god överblick till ditt sparande.

kr

per månad

månader

på sparkontot.
Sparinstitut och räntor
0.70% - 0.70%
0.35% - 2.25%

Sparkonton och andra investeringsformer

Räkna på ditt sparande med vår sparkalkylator Det enklaste sättet att börja spara pengar är att öppna upp ett sparkonto. Som du ser i listan över sparinstitut här ovan så erbjuder olika sparbanker och sparinstitut olika räntor. När reporäntan är låg påverkar detta bankernas sparräntor och det kan det kännas omotiverande att spara. Vid dessa tillfällen finns det andra alternativ till sparande som kan lämpa sig bättre. Ett alternativ är att spara pengar hos inlåningsverksamheter. Då används dina pengar åt att få bolag att växa sig större. Inlåningsverksamheten använder dina pengar i olika investeringar som antingen sker i själva verksamheten eller i räntebärande värdepapper. Räntan hos dessa inlåningsverksamheter är ofta betydligt högre än hos sparbankerna. Dock ska man vara medveten att ett konto hos en inlåningsverksamhet vanligtvis inte är kopplad till den statliga insättningsgarantin.

Du kan också spara genom Peer to Peer bolag där en teknisk plattform utgör grunden för en låneförmedling mellan privatpersoner. Här används dina sparpengar som lån till andra privatpersoner som är i  behov av pengar. När du lånar ut dina pengar får du ränta samtidigt som du hjälper andra. Peer to Peer är en typ av delningsekonomi och bolag som tillhandahåller dessa tjänster är exempelvis Bynk och Lendify.

Slutligen har du även möjlighet att spara i aktier, fonder och obligationer. Dock ska man veta att exempelvis aktier är kopplad till en stor risk. Denna risk behöver du aldrig ta om du har dina pengar på ett vanligt sparkonto. Å andra sidan brukar aktier ge en betydligt högre avkastning så allt handlar om att väga eventuell risk och avkastning mot varandra.

Räkna på ditt pensionssparande

Räkna på pensionssparande Du kan med fördel även använda dig av vår sparkalkylator när du räknar på ditt pensionssparande. Att spara till pensionen är otroligt viktigt trots att de allra flesta vill leva här och nu. När du sparar privat till pensionen så gör du detta enklast via ett Investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring. På Pensionsmyndighetens hemsida rekommenderar man globala aktiefonder när det gäller ett långsiktigt pensionssparande. Dock är det alltid viktigt att se vilken avgift de olika fonderna har. Enligt samma källa bör ett sparande i denna typ av fond inte kosta mer än 0,40% per år.

Ett annat sätt att spara till pensionen är att amortera på sitt bolån. Detta förutsätter att du ämnar att sälja din bostad när det är dags att gå i pension. Vill du istället bo kvar även under dina äldre dagar så är detta inget alternativ som bör övervägas. Å andra sidan kan man amortera för att få ner kostnaderna för både ränta och amortering så att dessa är låga när man väl går i pension.

När det gäller pensionssparande via pensionsförsäkringar så är detta inte längre avdragsgillt vilket gör att många slutat att sätta över pengar till dessa. De pengar som du redan har avsatt förvaltas vanligtvis av försäkringsbolaget. Men har du en pensionsförsäkring där du själv kan välja sparform så kan du jämföra de olika investeringsformernas avkastning med vår sparkalkylator.

Tänk på att ju längre tid du har kvar till pension desto större risk kan du ha på ditt pensionssparande. Detta då du inte drabbas så hårt av fluktuation. När du sedan börjar närma dig pensionsålder så är det bättre att spara i mer säkra fonder som inte utgör särskilt stor risk.

Tips för att öka avkastningen på ditt sparande

Öka avkastning på sparande Om du inte vill ta särskilt hög risk och därmed inte är intresserad av att spara i aktier eller fonder så är sparkonto det bästa alternativet. Dock kan avkastningen på sparkonton skilja sig rejält och därför lönar det sig att jämföra olika sparinstitut och konton. Det du vill åt när du sparar på ett sparkonto är att få en så hög sparränta som möjligt. Räntorna regleras till största del utifrån reporäntan vilket innebär att en låg reporänta speglar sig i låga sparräntor. Däremot finns det sätt att få upp sparräntan för den som lägger lite energi på att kolla runt bland bankerna och sparinstituten.

Ett sätt att få upp räntan är att binda sina sparpengar under en viss period. Detta kallas även att man har ett fast räntekonto och hur länge du väljer att binda pengarna är helt upp till dig. Ju längre du binder desto högre kommer även sparräntan att bli. Banker och inlåningsverksamheter erbjuder räntekonton med bindningstid på allt mellan tre månader och två år.

Är du på jakt efter den bästa avkastningen så kan du enkelt jämföra bankernas sparräntor. Därefter återkommer du till vår sparkalkylator och använder reglaget för ränta och sedan ser du enkelt hur mycket du kommer tjäna på att byta till ett sparkonto med högre ränta.