Spartips när det gäller El

Spartips el Som privatperson är det möjligt att påverka sin elkostnad ganska rejält. Det handlar om små förändringar i vardagen som utslaget på ett år kan ge ganska stora förändringar på elräkningen. Nedan följer några el spartips som enkelt går att applicera i hemmet utan några större insatser.

Belysning

Nu när de matta glödlamporna förbjuds allt eftersom kan det vara läge att byta ut de gamla glödlamporna mot lågenergilampor. En kilowattimme ger upp till fyra gånger längre livslängd hos en långenergilampa i förhållande till en vanlig glödlampa. Försök att använda dig av lysrör i den mån det går och släck alltid lamporna när du lämnar ett rum. Har du halogenlampor kan det vara läge att byta till LED-lampor som är betydligt mer energisnåla. Dessutom kan en del halgenlampor dra ström även när de är avstängda så tar för vana att dra ut kontakten när du har släckt lampan.

Spara pengar med rätt elavtal

Renhållningen

Tvättmaskinen skall endast användas när du har tillräckligt med tvätt för att fylla upp maskinen. När du tvättar bör du också använda dig av maskinens lågenergiprogram som ofta tar ganska mycket längre tid men som sparar mycket energi och därmed håller din elkostnad nere. Det här bör särskilt beaktas om det endast är lätt smutsig tvätt. Undvik också torkapparatur så som torktumlare och torkskåp. Lufttorka istället tvätten i den mån det är möjligt. När det gäller disk så bör du bara använda dig av diskmaskinen när den är full, inte diska under rinnande vatten och använd inte varmvattenanslutning till diskmaskinen. Det är betydligt bättre att använda sig av diskmaskinens uppvärmningsfunktion än att ta varmvatten direkt från kranen. Som ett extratips bör du också se över din handdukstork i badrummet. En handdukstork som står på under ett år kan dra upp till 600 kilowattimmar.

Elektronikprodukter

Ta för vana att stänga av TV:n på knappen fram och att inte ha den stående i stand-by. Eftersom många elprodukter kan vara riktiga elbovar, även i standyby-läge är det här det absolut bästa sättet att undvika onödig energianvändning. En smidig lösning för att slippa dra ut kontakter hela tiden kan vara att använda en fördelningsdosa där det räcker med att stänga av själva grenuttaget för att slå av ström på flera av apparaterna.  Det finns flera stora tester som gjorts på både digital utrustning och tv där du enkelt får en överblick om hur mycket ström som krävs för att driva dem. Det kan skilja enormt mycket mellan apparaterna och det kan mycket väl vara en anledning att välja den andra tv:n som står som alternativ.

Byt till miljövänlig elektronik

Köket

I hushållets kök finns det stora energibovar i form av kyl och frys. Tänk på att frosta av frysen ofta då det påverkar energianvändningen avsevärt. Bra temperaturer är 5 grader för kylen och -18 för frysen. Om du köper ny köksutrustning skall du se över energimärkningen och leta efter maskiner som har märkningen A, A+ eller A++. När det gäller spisen kan det vara bra att tänka på att använda grytor och stekpannor som har rätt storlek i förhållande till plattorna på spisen. Använd också lock om det går, exempelvis när du kokar upp vatten. Då utnyttjar du energin till max och håller din elkostnad nere. Uppkokning av vatten görs egentligen bäst i en vattenkokare då den drar i förhållandevis mycket energi men är igång betydligt kortare tid vilket leder till att det faktiskt sparas energi med hjälp av en vattenkokare.

Uppvärmning

För det första kan det vara läge att se över den temperatur som används inomhus. Behövs den eller går den att sänka? Varje grad som vrids ner kommer påverka energianvändningen. Det här kan också styras beroende på vilka rum som används flitigt och de som inte används så ofta. Varför inte sänka värmen i de rummen som inte används så ofta? Det är en onödig elkostnad att hålla tomma rum uppvärmda. Stäng alla dörrar som leder ut från isolerade delar av huset såsom vindsluckan. Det kan dessutom vara läge att se över isoleringen i huset eftersom en stor mängd värme försvinner genom väggar och tak. Täta alla fönster och använd gardiner/persienner på natten då de isolerar värmen från fönstret. Försök att inte blockera några element utan att de får fritt flöde för att leda ut värmen i rummet på ett bättre sätt.

Om du följer samtliga råd ovanför bör det göra skillnad på din elkostnad och du får pengar över till annat.