Amortera för återbäringen?

Amortera för återbäringen? En undersökning från SIFO visar att allt fler är intresserade av att amortera på bolånet med återbäringen. Men är det en bra idé och vad kan man istället göra med pengarna?

Att amortera är i grund och botten positivt, du minskar dina lån och samtidigt dina räntekostnader vilket innebär att du varje månad får lite mer pengar över än tidigare. Men att amortera är inte alltid den bästa vägen att gå. Inte om man vill utnyttja det kapital man har tillgängligt på bästa möjliga sätt.

Tänk långsiktigt

Först och främst bör man tänka långsiktigt när man ska amortera. Även om räntekostnaden blir något mindre är detta endast en liten minskning på kort sikt. Vet du med dig att du kan behöva pengarna inom kort? Välj då ett säkert sparande istället för att amortera.

Har du fortfarande ett topplån på ditt bolån så ska du i stort sett alltid sikta på att amortera av detta så snart du kan. Då är återbäringen ett ypperligt tillskott.

Om bolånets värde understiger 50% av bostadens värde så är tumregeln att inte amortera. Investera istället pengarna för att skapa värde på andra sätt.

Att spara pengarna och skapa värde genom ränta på ränta effekten är ett bra sätt att förvalta pengarna. Då finns det flera alternativ men de populäraste sparformen är fonder och aktier. Målet är att se till att avkastningen är i snitt över fem procent, gärna mer, eller helt enkelt mer än vad räntan är på ditt bolån. Då kommer du att ha tjänat ihop ett större kapital, över tid, än om du skulle ha amorterat. Ju större risk du tar och ju mer aktiv du är med att förvalta kapitalet desto större blir avkastningen i de flesta fall.

Att lägga pengarna på ett sparkonto är idag inte den bästa lösningen. Visserligen är boräntorna låga men det är också sparräntorna.