Att skapa en stabil ekonomi

Känner du också igen dig med att du vissa månader måste gå på knäna för att betala räkningar eller andra utgifter som du glömt bort? I denna artikel ska vi hjälpa dig att skapa en stabilare ekonomi och minimera de obehagliga överraskningarna.

Förutse kommande utgifter och skapa en stabilare ekonomi

För att skapa en stabil ekonomi gäller det att kunna förutse kommande utgifter som inte är löpande. Såsom utgifter för mat, hyra och andra räkningar. Utgifter som hamnar i denna kategori är av de större slagen som exempelvis tandläkarbesök, reparationer på bilen eller huset osv. Även andra fasta utgifter som ni betalar som klumpsummor som exempelvis bilskatten eller stora förutsägbara kostnader som julklappar bör man även ha en egen sparandeplan för. Slå ut kostnaden på ett år och lägg undan en liten summa varje månad.

Lägg undan pengar varje månad

Ett bra sätt för att undvika månader med extra höga utgifter är att dela upp de stora framtida utgifterna och varje månad lägga undan pengar som endast får användas för de specifika ändamålen. Givetvis är det enkelt att dela upp kostnaden för fasta eller förutsägbara avgifter men mer problematiskt när det rör sig oförutsägbara utgifter som bilreparationer och liknande utgifter.

Att dela upp de oförutsägbara utgifterna

När det gäller de oförutsägbara utgifterna så får man helt enkelt göra en uppskattning. Det är alltid bättre att räkna för högt än för lågt. Ett sätt kan var att titta tillbaka hur mycket kostnaden varit under de senaste åren och utgå från det.

Räkna högt och få pengar över till annat

Räknar du högt och det visar sig att du i slutändan får pengar över så har du möjlighet att fortsätta spara pengarna. Alternativt använda de extra pengarna för att bekosta en resa eller vad de nu kan behövas till.

Minska utgifterna med ett smart sparande

Det kan också vara bra att tänka efter hur ni sparar pengarna, beroende på hur och när ni behöver dem. De pengar som ni vet att ni inte kommer att röra på exempelvis sex månader kan med fördel bindas på ett sparkonto med extra hög sparränta. Men pengarna ni sparar undan för oförutsägbara utgifter bör givetvis alltid finnas tillgängliga på ett rörligt sparkonto. Då kan  ni nyttja pengarna när ni behöver. På så vis så får ni en så hög ränta som möjligt på de undanstoppade pengarna vilket i sin tur betyder att ni får pengar över till annat.