Bröllop med lägre budget

Sommaren närmar sig och det är då det sker flest bröllop i Sverige. Flest par gifter sig i augusti. Förväntningarna inför den stora dagen är såklart höga och önskemålen om såväl kläder, ringar och utsmyckningar gör att kostnaderna snabbt springer iväg. Denna helg bjuder vi på lite tips på hur ni kan hålla kostnaderna nere samtidigt som ni får ett vackert bröllop.

Drömbröllopet

Kanske har ni vetat sedan ni var små hur ni vill ha det på den där speciella dagn. Kanske är allt runtomkring inte så viktigt som det faktum att ni ska bli äkta makar? Alla har olika förväntningar på sina bröllop. Stort, smått, hela släkte, bara de närmsta. Sätt er ned och diskutera igenom hur ni vill att er dag ska se ut.

Budget

När ni vet vad ni vill ha ut av ert bröllop är det dags att se över budgeten. Välj ut de poster som är extra viktiga för er. Fotografier och ringar är exempel på sådant som alltid kommer att finnas kvar efter denna stora dag så de kan vara värda att lägga lite extra budget på. När budgeten är satt: håll fast vid den.

Inventera

Vad har ni för tillgångar i form av vänner? Nära och kära brukar stå på kö för att få hjälpa till. Här finns massor av pengar att spara samtidigt som familj och vänner känner sig delaktiga och behövda.

  • Hår – finns det en hårfrisörska eller någon som är ovanligt duktig på håruppsättningar i umgängeskretsen? Här kan ni spara mycket pengar.
    Servering – många anlitar ungdomar till att servera på sina bröllop. Kanske finns det några kusiner eller barn till bekanta som är sugna på en liten extra inkomst. Glöm inte att kolla upp vilka regler som gäller vid ett sådant arrangemang.
  • Foto – Bröllopsfotona är en av få saker som finns kvar efter bröllopet och man bör därför vara beredd att spendera någon krona extra. Men, kanske har ni turen att det finns någon i er umgängeskrets som är en fena på fotografier. Be att få allt digitalt och framkalla sedan era favoriter i lugn och ro. Uppmana även era gäster att fotografera flitigt och dela bilden under en personlig tag där ni lätt kommer åt dem.
  • Klänning – känner ni någon som kan sy finns det tusenlappar att spara på att köpa tyger och få en alldeles egen design. Ni måste dock våga vara ärliga mot personen ifråga längs skapandets gång så att ni känner er helt fantastiska på dagen D.
  • Inbjudningskort – istället för att trycka upp dyra inbjudningskort kan ni eller någon bekant tillverka egna kort.
  • Tårta – alla känner vi någon som älskar att baka. Kanske känner vi rent av flera. Låt släkten baka och köp festliga dekorationer att sätta ovanpå tårtan.
  • Bröllopskoordinator – sätt ihop en liten grupp nära vänner/släktingar som kan hjälpa till med planeringen av bröllopet. Utse en ledare som håller ihop gruppen och göromålen. Ofta vill man klara av allting själv. Men det kan vara skönt med lite avlastning så man slipper vara helt slutkörd när det är dags.

Lokal

Lokaler är oftast kostsamma. Speciellt ju mer centralt de ligger. Är det ett sommarbröllop kan den egna trädgården vara nog så fin. Lite partytält, ljuslyktor och prydnader. Har man ingen egen trädgård kanske någon släkting vill upplåta sin.
Ofta finns det större lokaler på landsbygden med tillhörande trädgård.

Musik

Utse en musikansvarig och sätt ihop en egen spotifylista för bröllopet. Kanske kan gästerna få lägga till en låt som påminner dem om er, bara för att göra listan ännu mer personlig. Om ni saknar ljudanläggning kan ni hyra en. Se samtidigt över ljussättningen då man ofta kan hyra dessa tjänster/produkter från samma företag.

Kläder

Har ni ingen som kan sy eller sy om en begagnad klänning/kostym/frack åt er går det även bra att hyra era kläder för dagen. Handen på hjärtat, hur många använder sina bröllopsklänningar igen? Det finns massor av fynd att hitta bland bröllopskläder som bara använts en gång.
Kom också överens om vem som ska stå för kostnaden för brudtärnornas och brudnäbbarnas kläder redan från början.

Ringar

Vigselringar är långt ifrån gratis och beroende på stenstorlek och antal stenar kan priset lätt skena. Detta är dock ett smycke som ska bäras en livstid och tålas att slitas på. Inventera i lådorna hemma. Har ni guld ni aldrig använder? Kanske även smycken som innehåller stenar. Kanske sitter mormor på en gammal bismarcklänk hon aldrig använder och kan tänka sig att sponsra med. Gör lite efterforskningar och fundera på vilken typ av ring ni vill ha. Samla sedan ihop ert guld, printa ut en bild och besök en guldsmed och be om en offert på ett omarbete. Här kan finnas ytterligare tusenlappar att spara.

Ett sista råd: Glöm inte bort att denna dagen är en dag som ska hylla er och er kärlek. Allt behöver inte vara perfekt in i minsta detalj. Skratta, skåla, dansa och njut av dagen. Överös varandra och era vänner med kärlek.