Dags för ny höstgarderob

Garderoben brukar vara i behov av en uppdatering hos både gammal och ung en två-tre gånger per år. Inför hösten med regn, slask och kyla behövs massor av nya kläder och framförallt rejäla kappor, skor och regnjackor. För barn behövs slitstarka jackor, byxor och overaller och det springer lätt iväg när hela familjen ska förses med nytt. Här ger vi lite tips på hur ni kan få ned kostnaderna lite.Börja med att inventera garderoberna och sortera enligt följande:

Sälja

Det som är i fint skick och inte är aktuellt att skicka vidare till syskon tvättar ni upp. Ibland kan en tvätt göra att en overall blir som ny, eller en skoputs att skorna plötsligt blir skinande rena. Vardagskläder som t-shirtar och toppar ger kanske inte så mycket pengar var för sig men prova att sätta ihop små klädpaket med matchande plagg så kan ni få ihop några kronor extra. Även ryggsäckar och väskor och andra accessoarer kan vara av intresse. Prova att sätta ihop ett ”skol- eller dagiskit”. En liten ryggsäck med ett par överblivna blöjor då barnet börjat gå på pottan, några oöppnade förpackningar nappar och gosedjuret som aldrig riktigt gick hem hos er lilla. Spara och sälj sådant som har åtgång i vardagen och låt inte saker gå till spillo.

Slänga

Det som varken går att sälja eller skänka lägger ni i återvinningen. Är ni pyssliga kan ni spara på tyget och återanvända det till olika hobbyprojekt.

Ärva

Är kläderna i fint skick kan ni spara dem och låta familj, släkt eller vänner få ärva. Kanske kan ni byta kläder med varandra.

Skänka

Har ni kläder, skor eller väskor i bra skick som ingen vill ärva, som kanske är lite för omoderna för att attrahera några köpare? Låt dem inte gå till spillo. Skänk dem till behövande. Men lämna inte trasiga och skitiga kläder utan ha som tumregel att de ska vara i sådant skick att ni själva skulle vilja bära dem.

Säljplattformar

Det finns många olika plattformar att sälja era kläder och prylar på, såsom Blocket, Facebook och Tradera. På Facebook kan ni lägga upp till försäljning kostnadsfritt. Rikta gärna in er på köp/sälj-grupper i er egen kommun. Har ni något som är i extra fint skick och kanske i något extra åtråvärt märke kan ni prova att ha en budgivning. Men var tydlig med sluttid för budgivningen och vilket minsta bud ni önskar för att godkänna köpet så att ni slipper problem sedan.

Handla smart

Med dessa tips kan ni förhoppningsvis spara ihop en liten startbudget. Därefter gäller det att hitta de bästa priserna.

Kampanj

Många butiker brukar ha kampanjer runt början på hösten. Håll koll i reklamutskicken och passa gärna på att köpa vinterkängor redan nu om de har ett bra pris. På så sätt kan ni spara en slant. Tänk på att köpa vattentätt till barn som är ute och leker mycket.

Prisjämförelsesajter

Sök på de varor ni är intresserade av och se vilken butik som kan erbjuda det bästa priset. Här finns ibland hundralappar att spara.

Koder

Det finns många sidor på internet där man samlar rabattkuponger och erbjudanden. Ta för vana att kika på dessa innan ni lägger en beställning. Googla rabattkod + den butik ni önskar shoppa i.

Kundklubbar

Visst kan det bli tjatigt då det plingar konstant i telefonen. Men genom att registrera dig i olika kundklubbar får du tillgång till många fina rabatter. Det är inte omöjligt med rabatter upp till 40% på dyraste varan eller 25% på ett helt köp. Förmåner via kundklubb får du både på nätet och i lokala butiker.

Begagnade kläder

Leta efter egna fynd på samma plattformar som vi tidigare tipsade om då du säljer dina egna kläder. Var inte rädd för att försöka pruta. Går det så går det men var inte dumsnål så att du går miste om ett kap. Ta även en titt på utbudet av second hand butiker i din stad.

REA

Är ni ute i god tid går det ofta att fynda varma kläder och skor på vårkanten när butikerna börjar göra plats för höstens nyheter. Har ni små barn brukar det vara lätt att fynda extrakläder att ha med till förskolan.