Deklarationstips

Att deklarera är ett nödvändigt ont för de flesta. Gör man det fel kan det bli kostsamt men med några enkla knep kan man också tjäna tusenlappar. Vi delar med oss av våra bästa deklarationstips.

Dela upp räntekostnader om de överstiger 100 000 kronor

Ett av de enklaste knepen är att dela upp räntekostnader mellan dig och din sambo/make. Om ni båda står som tecknare av lånet. Gränsen för hur mycket man får dra av för räntekostnader går vid 100 000 kronor per person. Under denna gräns kan ni dra av 33 procent av kostnaden. Över denna gräns så får ni bara ett avdrag på 21 procent. Har ni räntekostnader som överstiger 100 000 kronor bör ni då således dela upp dem mellan er. På så vis sparar ni tusenlappar.

Skjut upp kvarskatten och investera pengarna istället

Har du kvarskatt att betala så investera pengarna eller stoppa pengarna i ett sparkonto, som ger en högre avkastning än 1,25 procent som är den ränta som Skatteverket tar ut. Missar du dock att betala kvarskatten i tid så stiger räntan till 16,25 procent, så det får man vara noga med. Datumen då du behöver göra inbetalningen.

Uppskov av skatten vid bostadsförsäljning

Har du gjort en bostadsförsäljning och sedan köpt en ny bostad kan du göra ett uppskov på skatten du skulle ha behövt betala vid försäljningen av din första bostad. Ett uppskov kan du göra upp till 1,45 miljoner till en ränta på 0,501 procent. Investera istället pengarna, till en bättre ränta, tills dess att du behöver betala tillbaka. Det är även lönsamt att ta ett lån med en ränta under 3,25 procent för att lösa ut uppskovet.

Avdrag för arbete på annan ort

Har du arbetat på annan ort under sommaren så kan du dra av 110 för boende per natt samt 110 kronor för mat och andra mindre utgifter. Styrk din utgifter med kvitton som du skickar in tillsammans med din deklaration.

E-deklarera och få pengarna innan midsommer

E-deklarera och få pengarna tillbaka i förtid, istället för att behöva vänta hela sommaren. Om du e-deklarerar och får tillbaka på skatten så kan du istället förvalta pengarna och tjäna några extra kronor eller kanske till och med hundralappar, helt beroende på hur mycket du får tillbaka.

Var noga när du deklarerar RUT och ROT

Det är många som gör fel när de ska göra avdrag för ROT och RUT. Något som Skatteverket granskar extra noga. Därmed är det av vikt att man gör rätt, för att undvika straffbeskattning. Ett vanligt fel är att låta en närstående göra exempelvis en renovering och sen dra av för det, vilket inte är tillåtet. Ett ännu vanligare fel är att man tar med fel kostnader i beräkningen, då avdraget endast gäller för arbetskostnaden upp till 50 000 per person.