Delbetala inte spara istället

Elektronik och vitvaror kostar ibland nästan lika mycket som en ny soffa eller en bil. Det är då vanligt att man delbetalar sin produkt månadsvis istället. Även fast handlaren lockar med låga avgifter och räntor, eller inga alls, så kan det ändå bli dyrt för din plånbok.

Det tillkommer ofta många avgifter som man kanske inte tänker på, eller har någon vetskap om, när man tecknar en delbetalning. Förutom räntan som man betalar för lånet så tillkommer, nästan alltid, en uppläggningsavgift på cirka 300 kronor. Därtill så får du även betala en aviavgift vid varje betalningstillfälle. Om man skulle räkna på ditt lån så innebär det att den effektiva räntan (ränta + avgifter) oftast hämnar på över 20 procent.

Om man då jämför lånet på delbetalning med ett ”vanligt” lån, så är det en oerhört dyr affär. En produkt som kostar dig 6000 i butiken kan kosta dig nästan 8000 kronor vid en delbetalning.

Om du sen missar en betalningsdag eller tillfället så är det oftast nya villkor som gäller. Nya avgifter tillkommer också, som kan röra sig om flera hundra, samt ett räntepålägg. Vid avgifts och räntefria upplägg så är det inte ovanligt att ditt lån då övergår till att bli ”ett vanligt lån” med ränta och amorteringskrav. Så i dessa fall gäller det att vara vaksam på vad som står i villkoren och att alltid vara noga med betalningen.

Generellt så ska man aldrig ta lån för enskilda produkter, speciellt inte i butiken. Då är man oftast stressad och har inte tid att sätta sig in i allt vad lånet innebär. Om du har möjlighet är det också mer fördelaktigt om du tar ett privatlån och betalar med istället, med tanke på att räntan är då lägre och kostnaden blir då mindre och villkoren är också oftast bättre. Och är du redan kund i banken, via ett bolån eller dylikt, så kanske du kan förhandla fram en bättre räntan.

Det bästa är förstås att alltid spara och inte förköpa sig. När man sparar så tillkommer ingen risk, såvida du inte sparar i värdepapper, samt att istället för att förlora pengar så får du mer pengar i och med sparräntan eller avkastning på kapital.

En snabb räkning på hur stor skillnaden kan bli om du lånar 6000 för att köpa en produkt, istället för att vänta 12 månader och spara ihop pengarna.

Delbetalning: 12 månader, ränta 12 %, uppläggningsavgift 295 kronor och aviavgift 29 kronor.

6000 kr * 12 % + 295 + 29*12 = 7363/12 = 613,58

Så månadsavgiften kommer att bli 613,58 kronor om du följer detta upplägg och då gäller det att verkligen inte missa en enda betalning för att komma undan till ovanstående pris.

Om jag istället sparar 600 kronor varje månad i 12 månader till en ränta på 3% så kommer jag att ha 7416 kronor. Det innebär att jag då har tjänat 1416 kronor på att vänta och spara ihop pengarna samt att jag kan avbryta upplägget när jag vill då jag själv bestämmer om hur och när jag ska betala.

Använd vår smidiga kalkylator och räkna själv om hur mycket du tjänar på att SPARA istället för att LÅNA.