Energispara i badrummet

Spara energi i badrummet

 

I detta inlägg fokuserar vi på hur du kan energispara i badrummet. Det är lätt att tänka att en droppande kran inte är hela världen men faktum är att en långsamt droppande kran slösar bort cirka en liter vatten i timmen. Ni vet vad man säger, många bäckar små….

Tvättmaskin och torktumlare

Om du äger en äldre modell/er av tvättmaskin eller torktumlare rekommenderar vi att du jämför energiförbrukningen på din nuvarande maskin med en ny och energisnål modell. Det kostar några kronor att byta ut men du sparar in på både elräkning och miljö.

Kolla på på energiklass och energianvändning per år. Jämför med din egen förbrukning så att du får rätt bild av hur mycket den kostar i användning. Om du ska investera i en torktumlare rekommenderar vi att du kollar så att den är lätt att rengöra och tömma på vatten.

Har du redan en energisnål maskin listar vi ett antal tips som kan få ner din förbrukning ytterligare och spara många sköna kronor varje år.

Tips gällande tvättmaskin

– Sänk temperaturen från 60 till 40 grader så ofta du kan. Hårt smutsade kläder kan behöva en högre temperatur. Tänk också på att det kan vara bra för maskinen att någon gång emellanåt köras i 90 grader. Kolla vad som gäller för din maskin.
– Hög centrifugering. En tvättmaskin drar mindre energi än en torktumlare. Ju mindre blöt tvätten är desto kortare torktid krävs i torktumlaren.
– Tvätta full maskin. Undvik att köra halvfulla maskiner och enstaka plagg. Maskinen drar nästan lika mycket energi även då den inte är full.
– Tvätta inte för ofta. Det sliter på både kläder, miljö och maskin. Vädra sådant som inte är smutsigt.

Tips gällande torktumlare

– Lufttorka ute. I första hand rekommenderar vi att du torkar din tvätt utomhus. Det sliter mindre på kläderna, slösar inte på energi och dessutom luktar kläderna otroligt gott.
– Tumla hellre än att torka i torkskåp
– Rengör kondesorn regelbundet

Duscha/Bada

Det är lätt hänt att man dröjer sig kvar i duschen lite extra länge en kall vintermorgon. Men det blir snabbt dyra extra droppar. Det finns massor av energi att spara på att bli medveten om din varmvattenförbrukning.

Tips gällande dusch, bad och tvätt

– Duscha hellre än att bada.
– Korta ned duschtiden. Det kan spara dig tusentals liter vatten per år och person.
– Stäng av vattnet medan du tvålar in dig och då du borstar tänderna.
– Byt till snålspolande duschmunstycke och energieffektiva kranar.
– Byt packningar i droppande kranar.

Elektriska apparater

Ett badrum är ofta full av elektrisk utrustning såsom eltandborstar, plattänger, handdukstork med mera. I vårt nästa inlägg berör vi dessa lite närmre.

Utmana dig själv

Använd den här hösten till att se över hur mycket energi som går åt i ditt hem och var du kan spara. Känns det som ett stort jobb? Ta ett rum i taget. Sätt upp ett mål och en plan för pengarna du sparar så blir det lite roligare.