Hur sparar du när det är oro på börsen?

Under sommaren har börserna runt om i världen lidit av kraftiga nedgångar. Inte minst har Stockholmsbörsen tappat mycket av vårens kraftiga uppgång. Men hur ska man göra med sitt sparande under tider då börsen pekar nedåt?

När tiderna är sämre på börsen kan det vara många som drabbas av panik. Men att ta ut sina pengar är en strategi som inte är den bästa. Kort och gott handlar det om vad du sparar till och när du kan tänkas behöva pengarna.

Se över ditt sparande

Det som man alltid bör göra, i förebyggande syfte, är att med jämna mellanrum se över sitt sparande. Ta en titt på hur fördelningen ser ut, vilka risker man tar och vad den förväntade avkastningen kan bli. Om man sparar i högriskfonder eller aktier bör man välja breda fonder eller aktier inom olika områden. På så vis minskar man risken och tar udden av den negativa effekt ett börsfall ger. Vill du minska risken ytterligare så kan man blanda sitt fond- och aktiesparande med riskfria alternativ. De ger förvisso en mycket lägre avkastning. Men man kan och öka eller minska fördelningen beroende på vilken risktagande man kan tänka sig just nu.

Sparar man över längre sikt, som bland annat till pensionen, så gäller det att ha is i magen när börsen går ned. Det jämnar ut sig genom åren och på sikt så vänder börsen upp igen. Man kan dock ändra risknivån något och minska risken när det är skakigt på börsen. Men att göra några större förändringar eller sätta över pengarna till alternativ som ger en låg avkastning är ingen bra idé. Om du minskar risken eller tar ut pengarna så riskerar du att missa uppgången när börsen sedan återhämtar sig. Det drabbar din långsiktiga avkastning avsevärt.

Kortsiktigt sparande, inget för börsen

Ett kortsiktigt sparande, pengar som man behöver inom de närmaste åren eller inom kort, bör inte vara placerade på börsen eller i högriskfonder från första början. De bör istället placeras i mer säkrare alternativ som ett sparkonto med insättningsgaranti. När det väl svänger på börsen, vilket det har en tendens av att göra allt oftare numera, så kan det drabba dig om du behöver ta ut pengarna under en nedgång. Kan du vänta på att börsen vänder upp innan du behöver pengarna är det givetvis ett bra alternativ men när det sker vet man inte.