Spartips inför semestern.

Det börjar bli hög tid att börja planera semestern. Tiden mellan nyår och sommar går fort och ibland behöver semestersparandet en liten skjuts. Idag tipsar vi om hur du kan slå två flugor i en smäll. En rejäl vårstädning av garderober, skafferi och garage kan ge en liten extra hacka till semesterkontot.

Kläder och andra prylar

Rensa ur garderoberna på sådant ni växt ur efter vintern och passa även på att kolla över vad som fortfarande passar inför våren och sommaren. Sälj sådant som blivit för litet. Det finns massor av köp- och säljsidor på Facebook där du kan annonsera gratis.

Mat

Planera veckomatsedel och veckohandla. Gör tillräckligt med mat för att kunna ha med matlåda till jobbet. Här finns mycket pengar att spara och dessutom minskar matsvinnet. Köp gärna sådant som är på säsong. Tycker du om att baka? Baka och frys in bröd. Har du dessutom frukt och grönt som sjunger på sista versen? Hacka ned och frys in till grytor och smoothies.

Impulsköp

Tänk igenom ditt köp en extra gång. Behöver du verkligen en ny prydnadssak eller ytterligare ett par skor. Undvik att shoppa om du känner dig nere och deppig.

Låt bilen stå

Ta för vana att låta bilen stå och cykla istället. Vare sig du ska till jobb, barnens träning eller affären. Inte bara snällt mot miljön utan även mot dig själv och din plånbok.

Abonnemang/Prenumerationer

Se över alla abonnemang. Kanske har du fler tv-kanaler än du behöver. Använder du mobilen tillräckligt mycket för att all kostnad för samtal- och surfpott ska löna sig? Prenumererar du på en tidning som bara ligger?

Lån och försäkringar

Gå över dina lån och försäkringar. Kanske är det dags att förhandla om räntor eller rent av byta bank eller försäkringsbolag.

Bankbok

Skriv ned alla era inköp så att ni ser vart era pengar tar vägen. Säkert hittar ni fler hål att täppa till.