Nyttiga spartips

Januari sägs vara den tuffaste månaden på året och då kan man behöva vända på pengarna en extra gång för att få januarikassan att räcka hela månaden ut. Vi har listat några av våra bästa spartips som du kan följa för ett rikare liv.

Lämna bilen hemma.

Om du kan bör du lämna bilen hemma för att istället ta cykeln eller gå dit du ska. Ett alternativ kan vara att samåka med dina kompisar eller kollegor?

Tanka på obemannade stationer.

Om du nu måste använda bilen ofta så tanka på obemannade stationer, det brukar allt som oftast vara några tiotal ören billigare.

Ät inte ute.

När du lagar middag hemma gör lite extra som du sedan kan spara och ta med till jobbet. En lunch ute kostar kring 75 kronor och på en arbetsvecka, fem dagar, blir det 375 kronor vilket i sin tur blir 1500 kronor per månad.

Köp inte mer än vad du äter.

Det kan låta lättare sagt än gjort. Men faktum är att vi slänger mängder med mat, bara för att maten har legat för länge och blivit dålig. Därmed är det bra att tänka efter i förväg innan man handlar hur mycket behöver jag egentligen ska köpa och framförallt vad.

Storhandla.

När man väl ska handla är det oftast billigare att göra förre stora inköp i ett större varuhus, istället för att småhandla i den lokala affären. Dock är det viktigt att samtidigt veta vad man ska köpa och hur mycket. Planering är därför A och O.

Dra nytta av erbjudanden och kampanjer.

Varje vecka får vi mängder av reklam i vår brevlåda från de stora matvarukedjorna som COOP, City Gross, ICA med flera. Dra nytta av dessa kampanjer och planera veckans mat efter erbjudandena.

Förvara maten rätt.

Inte bara är det viktigt att inte köpa för mycket mat det är även viktigt att förvara den rätt så att den håller längre.

Släck belysningen

när du inte är hemma eller lämnar ett rum. Att ha lamporna på trots att ingen är i rummet eller när du inte är hemma är bortkastade pengar, och bortkastade pengar är det väll ingen som gillar?

Se över dina besparingar.

Vilken sparränta har du i dag och vilken bank kan ge dig en högre ränta? Har du fonder eller aktier så är det ännu viktigare att du håller koll på vad du investerar dina pengar i och om du behöver göra några förändringar.

Binda boräntan?

Har du ett rörligt bolån i dag eller är ditt nuvarande på väg att gå ut? Förhandla med banken eller vänd dig till en annan bank för att få en bättre ränta. Skapar du en bra relation till din bank så är de oftast villiga att sänka boräntan ännu mer. Aktuella boräntor

Se över dina försäkringar.

Har du försäkringar hos flera bolag kan du ofta med fördel samla dessa hos ett bolag istället och därmed få rabatt. Vanligt är att du kan få rabatt om du har både hemförsäkringen och bilförsäkringen hos ett och samma bolag.

Baka ihop dina lån till ett. 

Har du många smålån, som smslån och dylikt, med höga räntor kan du vända dig till exempelvis SevenDay, Lendo, Freedom Finance mfl för att baka ihop lånen till ett större lån och därmed få en lägre räntekostnad.

Skaffa rätt kort för dig.

Att handla med kort idag är mer en regel än ett undantag. Men vad använder du ditt kort till? I dag finns det många olika specialkort med extra förmåner och annat som du kan ha nytta av.

Se över dina räkningar.

Vad betalar du för i dag och vilka tjänster använder du egentligen? Se över dina räknar och vad du betalar för. Se samtidigt över dina telefonabonnemang, bredband, elavtal osv för att sänka dina fasta månadskostnader.

Sälj dina gamla prylar du inte använder.

Andrahandsmarknaden har växt i och med internet, med sidor som Blocket och Tradera. De flesta har en massa gamla prylar liggandes till ingen nytta. Sälj av dess istället och investera pengarna eller fyll ut hålen i er budget.

Amortera av lån.

Har du pengar över som du inte vet vad du ska göra med är amorteringar på dina lån eller kanske till och med bolånet ett bra alternativ.