Pensionsförsäkring kan kosta mer än det smakar

Att teckna en pensionsförsäkring kan låta som ett tryggt alternativ för den som är osäker på vad för pensionssparande man bör välja. Dock bör man se upp för de höga avgifterna som tillkommer, vilket innebär att du kan gå miste om hundratusentals kronor.

Det kan låta som en överdrift att man går miste om så mycket pengar med en avgift på endast ett fåtal procent per år. Exempelvis så skulle ett sparande i 40 år med 1000 kronor i månaden samt en avgift på 1,5 procent innebära att du kommer att betala avgifter på cirka 300 000 kronor. Värt att tänka på för den som vill få ut så mycket som möjligt av sina sparade pengar. Undersökningar påvisar också att det är många som bortser från denna avgift och inte riktigt kan greppa vad det innebär på längre sikt.

Banken pratar gärna i procent men var uppmärksam

Är du hos banken och exempelvis försöker ”pruta” på din boränta och de endast erbjuder en sänkt ränta om du öppnar ett sparande i en pensionsförsäkring hos banken eller vill höja räntan på din nuvarande försäkring. Be då banken berätta om vad denna förändring kommer att kosta för pensionsförsäkringen i kronor, inte procent, samt vad du kommer att tjäna in på boräntan. Givet att du följer den uppsatta betalningsplanen.

Om banken försöker att dölja något genom att inte ge exakta belopp utan gärna pratar i procent så var misstänksam. Be då istället om att få fundera på saken och gå hem och räkna själv. Risken blir annars att du kommer att förlora på en sådan affär med tanke på de höga avgifterna som en pensionsförsäkring kan innebära.