Så bättrar du på pensionen

Oro inför pensionen Vi berättade tidigare hur du kan komma att påverkas av de nya förslagen gällande en högre ålder för pensioner. Just nu finns det ju ett förslag att höja den lägsta åldern från 61 som det är idag, till 64 år 2023. Oavsett om det går igenom eller inte, eller om du påverkas av den, så är det klokt att tänka på det och planera ditt pensionssparande redan nu.

Börja planera redan nu

1. Försök att komma ut i arbetslivet så fort som möjligt. Se till att få ett fast arbete med en duglig lön. Studera gärna några år innan men se till att inte dra ut på det. Ju tidigare du börjar arbeta och tjäna pengar desto bättre.
2. Spara undan en del av lönen. Börja redan i tidig ålder och spara undan en del av lönen som du tjänar. Placera dem i sparkonto eller fonder och låt dem växa med åren. Det är aldrig för tidigt att börja spara!
3. Jobba något år extra om du har möjlighet. Ju fler år du jobbar, desto bättre pension kommer du få. Du kan då tjäna ihop ännu mer som läggs på till din pension, om du har en pensionsgrundande inkomst. Dessutom slipper du ta från dina pensionspengar så tidigt.
4. Ta ut pengarna smart. Förhoppningsvis har du nu sparat ihop en del pengar. Planera vilka pengar du ska ta ut först, och vilka du ska vänta med. Vanligtvis tar många ut den allmänna pensionen tillsammans med exempelvis fondförsäkringar eller sparpengar i början. Tjänstepensionen finns då kvar senare, tillsammans med ytterligare sparpengar och fonder.

Kom alltså ihåg att komma ut på arbetsmarknaden tidigt, och se till att komma igång med ett pensionssparande. Planera dina uttag så räcker pengarna längre, försök att jobba så länge du kan och vill. Här hos oss på alltomspara.se hittar du en hel del bra spartips och bra råd om hur du kan placera dina sparpengar. Lycka till med sparandet och pensionen!