Så har du råd med barnkalas och presenter

Barnkalas bör höra till livets glädjeämnen, tyvärr är det inte så för alla. Oro för kostnader och att inte kunna bjuda lika flott tillbaka är några av bekymren som grusar nöjet för många barnfamiljer. 

Det har blivit allt vanligare med dyra och spektakulära barnkalas. Kanske bjuder man in till kalas på go-kart banan, badhuset eller till någon annan rolig aktivitet. Detta kan få många föräldrar att oroa sig för om de ska låta barnen tacka ja eller inte eftersom de inte kan bjuda tillbaka på samma sätt.

En annan konsekvens är att barn som tackat ja, men som sen uteblir, kan bli fakturerade. Detta hände i England förra året och det finns inget som hindrar samma sak från att hända även i Sverige.

Tala med andra föräldrar

Vårt tips är att samtala med de andra föräldrarna och ta upp frågan på ett föräldramöte. Diskutera vilka regler som ska gälla och skriv upp överenskommelsen på ett papper.

Barnkalas kan bli roliga även om man inte har en drös med pengar att spendera, men då krävs ofta lite fantasi och en del eget arbete. Tänk på att för barn kan det mesta bli ett litet äventyr, då de har leksinnet och fantasin. En skattjakt och läskig mat (exempelvis grönfärgat potatismos och falukorvar utskurna som fladdermöss) kan bli precis lika uppskattat som något annat.

Dyrt med presenter

Ett annat bekymmer är presentkostnader. 2011 tittade Nordea närmre på hur mycket pengar vi spenderar på födelsedagspresenter till barnens kompisar. Undersökningen visade att vi i snitt spenderar 160 kr på presenten när barnen är mellan 1-6 år och 200 kr från 7 år och uppåt. Självklart blir den sammanlagda kostnaden under ett år en inte helt obetydlig summa om man ger present till varje barn i en klass. Har man dessutom flera barn så stiger utgifterna ytterligare.

Tips på hur du kan köpa billigare presenter

Vårt förslag är återigen att ta upp ämnet på ett föräldramöte. Kanske kan man komma överens om en maxsumma per present? Kanske kan man istället för att köpa en present var skramla till en gemensam. Då skulle man kunna lägga 20 kr var och köpa några få presenter eller en lite dyrare för pengarna. Om klassen har 20 elever skulle det bli en budget på 400 kr att köpa present för varje gång någon fyller år.

Ett annat tips är att hålla ögonen öppna när du är ute och handlar. Spana in reor och erbjudanden ifall du kan hitta lämpliga födelsedagspresenter att samla på dig inför kommande barnkalas. Kanske springer du på en bra bokrea, hittar fina pennor och block till vrakpriser eller någon utförsäljning av leksaker.

Ett annat tips kan vara att spara in pengar på födelsedagskort, be barnet rita ett eget kort till kompisen eller printa ut ett du skapat själv på datorn för att spara pengar.