Så kan du bli en miljonär

Alla kan bli miljonär det gäller bara att ha tålamod. Att skapa en förmögenhet genom att jobba eller bli lotto-vinnare är i princip omöjligt. Det finns bara ett alternativt som garanterar dig miljoner. Det är att du kommer igång med ditt sparande i tid och investerar dina pengar rätt.

Det finns många olika sätt att gå tillväga för att lyckas med sitt sparande över en längre period. Somliga anser att man bör spara 10 procent av sin lön. Andra en fast summa exempelvis 1 500 kronor varje månad. Båda dessa alternativ är smarta sätt för att skapa en förmögenhet över tid. Det viktigaste är att man bestämmer sig hur man ska gå tillväga och vad som passar för din ekonomi.

Så sparar du långsiktigt

Problemet för många är att man inte har några pengar i slutet av månaden. Detta trots ambitioner till att skapa en buffert. Det är inget konstigt då det är bevisat att man anpassar sin konsumtion efter hur mycket pengar man har i början av månaden. Lösningen är att sätta över pengar till ditt sparkonto eller fonder direkt efter att du har fått din lön. Ett alternativ är att se till att banken gör en automatisk överföring från ett konto till ett annat. Allra helst direkt efter att du har fått din lön.

Risken är annars att du spenderar mer pengar än vad du hade tänkt. En viktig del i ett sunt långsiktigt sparande är att du inte ska kunna ha tillgång till pengarna. Ett bra alternativ är då att binda pengarna i ett sparkonto till en högre ränta eller investera pengarna i fonder eller andra värdepapper som skapar en tröskel för att du ska få tillgång till pengarna.

Om du väljer att spara i fonder var då noga med att välja de fonder som har låga avgifter, exempelvis indexfonder, eftersom avgifterna kommer att i hög grad påverka din avkastning på lång sikt.

Så fungerar det

Eftersom pengarna växer med ränta på ränta effekten, det vill säga att den ränta/avkastning som du får år 1 får du ytterligare avkastning på år 2 och så vidare. Det betyder att ju längre du spara desto mer pengar kommer du tjäna i slutändan. De sista åren av ditt sparande kommer då att tjäna mest pengar.

Om du sparar 1 500 kronor, i månaden med en avkastning på 5 procent, vilket du kan hitta hos vanliga sparkonton, i 40 år kommer du ha samlat ihop drygt 1,5 miljoner. Om du dock är lite aktiv på börsen, eller med fonder, så borde det inte vara några problem att nå minst 7,5 eller 10 procent avkastning och då skulle du ha sparat ihop ungefär 3,8 respektive hela 8,7 miljoner kronor!

Så att börja sitt sparande i tid lönar sig!