Så räddar du din semesterbudget

Så räddar du din semesterbudgetHar du upptäckt att dina beräknar inte stämde överens och att du har sparat för lite inför din semsterresa eller har du med kort varsel bestämt dig att ni ändå ska ta ut en semester trots att du inte har tillräcklig med pengar sparade? Då behöver det nödvändigtvis inte vara försent att få ihop pengar till resan. Vi hjälper med några tips och råd hur kan få ihop pengarna och rädda din semesterresa.

Så sparar du ihop pengar som du behöver redan till semestern

Att spara ihop pengar med kort varsel är svårt för de flesta hushållen. Om man saknar ett par tusenlappar och vet att det finns utgifter som man kan vara utan eller helt enkelt kan dra ned på så gäller det att vara bestämd och planera.

Först och främst bör man göra upp en plan och fundera ut vad som är viktigast att lägga pengar på framöver. Är det exempelvis möjligt att  dra ned på matbudgeten och vilka räkningar/utgifter går det att dra ned på. Men förutom de mest basala utgifterna så finns det mycket annat man kan dra ned på som impulsköp, godis, kläder, olika abbonemang och så vidare. När planen är klar så gäller det att hålla i pengarna, för att undvika impulsköp.

De viktigaste utgifterna ska ni givetvis betala ut varje månad men resten av summan, som ni ska spara, bör ni sätta över direkt till ett speciellt sparkonto där pengarna kan föräntas samtidigt som ni vet att dessa pengar inte ska röras. Det är en väl beprövad att anpassa sin konsumtion efter hur mycket pengar man har tillgängligt under varje månad och samtidigt spara en extra slant.

Se var du hittar marknadens bästa sparränta >

Låna pengar som sista utväg

Om du har möjlighet att spara mer än vad du gör nu så finns ändå möjligheten att låna till den summan som saknas, för att sedan betala tillbaka beloppet vid nästa lön eller dela upp under 2-3 månader. Om man väljer att låna pengar så är det i alla fall viktigt att man vet att man kan betala tillbaka beloppet inom kort och ha en bra plan för hur man ska göra detta.

Här hittar du de bästa låneräntorna just nu >