Så sänker du dina bensinkostnader!

Spara in pengar på din bensinkostnad Bensin är en stor utgift för många hushåll och mycket talar för att bensinpriset kommer att forsätta att stiga framöver. Hur ska man då göra för minska sin bensinkostnader så att pengarna räcker till även i framtiden? Vi kan hjälpa dig en bit på vägen med flera nyttiga tips och råd.

Hitta den billigaste bensinstationen

En av de bästa tipsen är att hitta den billigaste bensinstationen på färden. Men att åka runt och leta leder bara till att du oftast får betala mer i slutändan eftersom du förbrukar en massa bensin på vägen.

Det smartaste man kan göra är att planera och söka upp var på vägen jag hittar de billigaste bensinstationerna. Det finns många olika webbplatser som erbjuder just den tjänsten där du kan se var olika bensinstationer ligger och vilket bensinpris de har just nu. Sen är det bara att notera och planera längs den sträckan du hade tänkt att åka. Detta bör man göra kort inpå sin avresa eftersom bensinpriset kan förändras från en dag till en annan.

Hur du kör påverkar bensinförbrukningen

om du kör ”rätt” kan spara upp till 15 procent i förbrukning, ett både enkelt och smart tips att ha i bakhuvudet när du kör. Om du växlar på rätt sätt och hoppar över växlar, både när du växlar upp eller ned, så kan du spara in många procent för din förbrukning. Att ligga på en låg växel när du kör förbrukar mer bensin än om du har en hög växel. Du bör alltid ha i den högsta möjliga växeln utan att bilen blir ansträngd. Ett enkelt tips är att alltid ligga under 3000 varv.

Du bör inte heller accelerera onödigt mycket eller att köra i onödigt höga hastigheter när du kör på landsväg eller motorväg. Skillnaden mellan att köra i 110 km/h och att köra i 90 km/h är större än vad man kan tro när det gäller påverkan på din bensinförbrukning.

Andra tips som är lätta att följa

Air Conditioner, AC, påverkar också din förbrukning med 5-10 procent. Så en mulen och ganska sval dag så kanske man inte behöver ha AC:n på, utan då räcker det med din vanliga fläkt.

Tackräcken och annat man monterar på taket påverkar förbrukningen i allra högsta grad och du kan spara många procent genom att välj bort takboxen och montera ned takräckena när du inte använder dessa.

Om du har en bil som är väldigt tungt lastad behöver du oftast pumpa i mer luft i dina däck, i annat fall kan mer än bensinförbrukningen ta skada. Ee regel är att alltid kolla luften i däcken och gärna lägga på lite om man har extra stor last.

Sist men inte minst se till att din bil är servad ordentligt och att bilen alltid är i gott skick

För att summera om hur man spara in på bensinförbrukningen

– Planera var du kan hitta den billigaste bensinstationen
– Växla smart och kör inte för fort
– Använd inte AC om inte nöden kräver
– Plocka bort takräcken/takbox och packa på annat sätt
– Var noga med att däcken har tillräckligt med luft