Spara pengar i köket

Visste du att det finns pengar att spara på på mer än maten hemma i köket?  Att tillaga och förvara maten på ”rätt” sätt kan ge dig lite extra över till annat. Som vanligt så handlar det inte om flera hundra per månad. Men om man sparar lite här och där samt är eftertänksam så blir det mycket sammantaget.  

Att tänka på när det gäller din kyl och frys

När det gäller din kyl och frys så gäller det framförallt att ha en optimal temperatur för maten ska få längre hållbarhet men att du samtidigt inte har för kallt för ändamålet. För varje grad kallare så ökar din förbrukning med runt fem procent. Och i din kyl räcker det med om du håller cirka två till sex plusgrader och i din frys så bör du inte ha kallare än 18 minus.

Om du har mat i frysen som ska tinas plocka då fram den dagen innan och tina i kylen. Genom att låta den tina där istället för i rumstemperatur avlastar du kylen. Dessutom tinas livsmedlet i en gynnsam miljö.

Framförallt är det viktigt att frosta av kylen och frysen, det är den enskilt bästa sättet att spara in pengar och elförbrukning när det gäller din kyl och frys. Givetvis så bör man också tänka på att köpa vitvaror som är miljömärkta och som inte drar mer el än nödvändigt. Men det är inte så ofta man behöver byta ut sin kyl eller frys så då är det bara att göra det bästa av situationen.

Vid tillagning

Att koka upp varmvatten i en kastrull tar lång tid och drar mycket el. Använde hellre en vattenkokare. Så om du ska koka upp vatten för att laga pasta eller liknande är det alltid bäst att koka upp vatten i vattenkokaren som du sedan häller ned i kastrullen. En vattenkokare är oftast väldigt billig att inhandla och är en mycket bra investering.

När du lagar mat i en gryta eller kastrull använd då lock. Placera den på en platta på spisen som inte är för stor eller för liten. Använder gamla kastruller som inte är helt plana i botten tar det  längre tid att laga maten. Något som resulterar i ökade elkostnader.

Tänk också på att varje gång du öppnar ugnsluckan för att kontrollera maten minskar temperaturen. Då den sjunker cirka 25 grader måste ugnen arbeta ännu mera. Detta kanske inte alltid är så lätt att undvika men kan vara bra att tänka på.