Spara pengar inför årsskiftet – tips från Swedbank

Pengar mynt Swedbank delar med sig av sina bästa tips på hur du kan spara pengar inför årsskiftet. Det är några saker som är bra att hålla koll på gällande beskattning och som du behöver tänka på innan det blir nytt år.

ROT och RUT

Skattereduktion accepteras för belopp som har betalats ut under 2016. Vill du få med det på deklarationen 2017 måste betalningen göras innan årsskiftet. Görs betalningen efter årsskiftet tas det istället med på deklarationen 2018. Från och med 1 augusti omfattas även flyttjänster, IT-tjänster och viss trädgårdsarbete även inom RUT.

Jämkning och fördela räntebetalningar
Att se över eventuell jämkning inför årsskiftet kan vara en bra idé, om till exempel bolånen har ökat eller minskat. Se även över räntebetalningarna om ni är flera som delar på lån. Meddela banken före årsskiftet.

Studiemedel
Ska du ta studiemedel så görs en bedömning på inkomst både från tjänst och från kapital. Har du till exempel sålt en lägenhet så kan det påverka dina studiemedel. Har du legat på gränsen till att få studiemedel det här året bör du avvakta med att realisera eventuella kapitalvinster till efter årsskiftet.

Kvitta vinster mot förluster
För att minska skatten kan kapitalvinster kvittas mot kapitalförluster. Har du gjort en kapitalvinst under året kan du sälja av innehav som har gått med förlust för att få en skattemässig justering. Schablonintäkt på investeringssparkonto kan kvittas mot ränteutgift eller mot 70 procent av en kapitalförlust. Skatt på fonder tas ut 1 januari så ska du sälja dina fonder kan det vara bra att göra det innan årsskiftet.

Källa: Swedbank