Spara pengar och minska matsvinnet

SÅ minskar du matsvinnet och sparar pengar Enligt Naturvårdsverket slänger svenskarna i genomsnitt 72 kilo mat per person och år. Inte bara är det ett miljö och resursslöseri, det kostar dig flera tusen kronor varje år. Vi ger dig smarta tips och råd om hur du kan lyckas med din mathållning för en bättre miljö och ekonomi.

Det största felet som många gör när de ska avgöra om maten ska slängas eller inte, är att titta på bäst före datumet. Visst bäst före datumet är en bra riktlinje för hur bra skicka som maten är i.

Planering och eftertänksamhet krävs

Att minska sitt svinn helt är i princip omöjligt, men det finns mycket som man kan göra för att delvis minska svinnet genom att planera och vara eftertänksam. Många handlar mycket mat åt gången och glömmer bort det man stoppat längst in i kylen eller frysen och glöms bort. Därav vikten att planera och hålla bra koll på sina matvaror.

Oftast är det mer ekonomiskt att laga mat för flera personer, än för endast dig själv. Men ska du bara laga mat till dig själv så varför inte laga mat för fyra personer och frysa in det som blir över? Då sparar du både tid och pengar.

Bäst för datumet – en stor bov i dramat

Det är lång ifrån ett exakt datum eftersom det är mycket som spelar in som om förpackningen är bruten, hur produkten har förvarats, hur den har hanterat och så vidare. Därför är det alltid bättre om du smakar och luktar innan du slänger maten. Det är ett mantra som man ofta hör från höger och vänster, men så enkelt är det. Att äta maten efter bäst för datumet är för de flesta varor ingen fara för hälsan, utan det som kan ha hänt är att maten har tappat färg och smak.

Förvaring av maten är a och o

Att förvara varorna är också a och o. Kolla först och främst att kylen har rätt temperatur och en rekommenderad temperatur är mellan 4-5 graden. När du sedan ska hämta mat från kylen så lämna inte dörren öppen längre än vad som verkligen krävs. Förpackningar som är öppnade bör man försluta med en fryspåse eller i en burk, det ökar livslängden väsentligt.

Räkneexempel

Undersökningen från Naturvårdsverket visade att 72 kilo mat slängs per person och år, men vad innebär det egentligen? Även om alla dessa 72 kilo inte är oxfilé á 198 kr/kg så är det ändå mycket pengar. Skulle kostnaden per kilo uppgå till 40 kronor är kostnaden 2880 kronor och är ni fyra personer i hushållet så blir kostnaden 11520 kronor per år. Pengar som skulle gjort nytta någon annanstans än i soptunnan, som ni exempelvis kunde ha sparat i fonder, aktier eller någon annan investering som ökar istället för att minskar värdet.