Spara pengar som student

Ska du börjar dina första kurser nu till hösten och undrar över hur du får pengarna att räcka till som student? Det finns enkla råd som kan spara dig flera tusenlappar var termin så att du inte behöver låna så mycket.

Som student får man både bidra och möjligheten att låna pengar för att kunna betala för mat, boende och kurslitteratur. Mer än så är det inte många som har råd med. Kurslitteraturen kan kosta dig flera tusen varje många och då matpriserna ständigt stiger och brist på boende gör att du får ta det som finns, utan att kunna betala en vettig hyra i många fall.

Kom billigt undan med kurslitteraturen

Att köpa 3-4 böcker inför varje kurs som totalt kostar 1-2000 kronor är mindre lockande. Man skulle gärna vilja använda pengarna till mycket annat. Det vettigaste tipset är att köpa litteraturen från exempelvis kurlitteratur.se eller likande siter. Du kan spara mer än 50 procent på varje bok, då värdet på begagnade böcker inte är speciellt högt.Kom ihåg det är alltid lönt att pruts, det värsta du kan få är ett nej och då kan du köpa boken i alla fall eftersom priset mot en ny bok ofta är högt.

Ett annat bra alternativ, som är helt gratis, är att låna böckerna från biblioteket. Då alla böcker oftast inte håller lika hög kvalité så kan man välja ut de man vill köpa och de man kan tänka sig att lämna ifrån sig när kursen är slut. Ett annat alternativ är att kolla om skolans bibliotek har e-böcket, för den som inte har något emot att läsa via en datorskärm.

Nyttja studenterbjudanden

När man bli student och får ett CSN-kort eller ett kort från Mecenat så öppnar sig en helt ny värld. Helt plötsligt så kan du flyga inrikes för 4-500 kronor, en väg, eller billigare priser på produkter från Microsoft eller Adobe. Kolla upp vilka erbjudanden som finns så att du vet när du kan nyttja dem.

Gratis program

Att köpa Microsoft Office eller Adobe Photoshop kan bli väldigt kostsamt även om du får rabatter. Ett bra tips är att leta på nätet efter program som har samma funktioner, fast helt gratis att använda. Ett exempel är OpenOffice som har det man behöver om man jämför med Microsoft Office eller GIMP som har liknande funktioner som Photoshop. Program som gör dit liv enklare som student eftersom många kurser kräver att man använder datorn.

Handla mycket och sällan

Att flytta hemifrån och börja på en högskolan eller universitet på en helt ny ort kan vara omtumlande för många. Nu måste man städa, handla och laga mat helt själv. Att handla mat ute kommer inte på fråga med tanke på sin strama budget. Det gäller då att hitta extrapriser och handla mycket och göra storkok eller liknande som man kan frysa in.

Att hitta ett billigt boende är i princip omöjligt, i alla fall om du ska bo på egen hand. Att dela bostaden med någon är ett bra alternativ då ni då kan dela på alla kostnader som el, tv-licens, internet osv. Förutom hyran då.