Tips och råd inför deklarationen

Tips och råd inför deklarationen Tips och råd inför deklarationen Om du vill ha din skatteåterbäring innan midsommar så bör du lägga på ett kol. Den 2:a maj ska din e-deklaration senast vara inlämnad. Vänta inte in i det sista det brukar endast bli en katastrof när man väl sitter där och ska räkna ut de olika posterna som man ska fylla i. Vi hjälper dig med några tips och råd.

När man är stressad begår man allt som oftast misstag och upptäcker Skatteverket att du har fyllt i en uppgift felaktigt innebär det att du inte kommer att få dina pengar förens efter sommaren och i värsta fall kan du få betala en massa avgifter och tom bli åtalad.

På Skatteverkets hemsida finns det mycket hjälp att hämta för den som sitter i klaveret och har fastnat. Och det finns många knep som man kan ta sig till för att få ut extra mycket från sin deklaration och vi hjälper dig en bit på vägen med några smarta tips och råd.

Några tips om smart avdrag eller annat du bör tänka på när du ska deklarera

Kvitta aktieförluster med uppskovsbeloppet på bostaden

Har du avverkat aktier under det föregående året med en förlust så kan kvitta dessa förluster, upp till 70 procent av beloppet, med 22/30 av uppskovsbeloppet.

Avdrag för resor till och från jobbet

En klassiker är att du kan göra avdrag för resor till eller från jobbet, med bil, om du har kostnader som överstiger 9000 kronor. Detta gäller dock endast om du har en resväg som överstiger fem kilometer samt att detta gör att du minskar restiden med minst 2 timmar.

Vid privat handel

Brukar du sälja och köpa varor i andrahand på exempelvis Tradera eller liknande webbplatser? Då har du möjlighet att göra ett avdra med 25 procent för din försäljning och utöver det har sedan rätt att göra ett avdrag på upp till 50 000 kronor.

Se upp med ROT och RUT

Se upp med posten för ROT- eller RUT-avdrag. Det är inte helt ovanligt att fel uppgifter har rapporterats in från de företag som du har anlitat. Så räkna själv och kom ihåg att materialkostnad får inte räknas med.

Om du sökt jobb på annan ort

Om du är arbetslös har du även en möjlighet att göra avdrag om du har utgifter i samband med jobbsökande på andra ordet i landet. Detta gäller endast om du har rätt till ersättning samtidigt som utgiften uppgår till 5000 kronor eller mer. Detta avdrag gör du på posten ”Övriga utgifter”.