Tvätta rätt och spara tusenlappar

Att tvätta kläder är för många ett nödvändigt ont, det är något man måste göra så varför inte göra det med eftertanke? Vi kan presentera några matnyttiga råd som du kan följa och på så vis spara flera tusen, varje år.

Det finns mycket man kan göra för att minska åtgången av el, vatten och tvättmedel för att sänka sina elkostnader. Nedan kan du läsa spartips och råd om hur du kan spara pengar.

Rätt vitvaror

I grund och botten gäller det att ha ”rätt” vitvaror hemma. Att använda en torktumlare är alltid bättre än ett torkskåp, så länge den inte är allt för gammal. Självklart ska man alltid välja att köpa vitvaror med miljöklassen A och bara där kan du spara mycket pengar.

Fyll maskinen

Ett av de bästa tipsen är att tvätta mer sällan och att fylla maskinen så mycket du kan. Många kläder som vi tvättar är inte egentligen inte smutsiga i den bemärkelsen. Har man exempelvis tröjor som bara ska fräschas upp så kan man istället testa att hänga dem på vädring. Alternativt tvätta på en lägre temperatur och då med mindre tvättmedel.

Häng tvätten istället för att torktumla

En torktumlare är en mycket behändig maskin, men faktum är att om du istället skulle hänga din tvätt så kan du spara in flera tusen kronor varje år. Dessutom så sliter det på dina kläder när du torktumlar dem.

Som nämndes tidigare så är torkskåp ett av de sämsta alternativen. Detta för att torkskåpet tar värme från luften vilket då påverkar uppvärmningen av husen och gör luften torrare.

Rätt temperatur

Att tvätta kläder i 60 grader är oftast onödigt, med undantag för underkläder samt handdukar och sängkläder. Tvättmedlen är idag oftast så effektiva att tvätta i högre än 40 grader är onödigt, speciellt om man inte har några grova fläckar som behöver tas bort.

Dosera tvättmedlet rätt

Ett av de vanligast felen många gör är att man doserar ditt tvättmedel fel. Doseringen beror helt på vad för typ av vatten som finns där du bor och om vattnet är hårt eller mjuk. Ett hårdare vatten kräver mer tvättmedel medan ett mjukare mindre, så ta reda på vad som gäller där just du bor.

Läs på förpackningen vad som gäller för hårt och mjukt vatten. Om din tvätt inte är speciellt smutsig och endast behöver fräschas upp kan du minska doseringen med 10-20 ml eller öka med 20-30 ml om den är riktigt smutsig.