Undvik tillsvidareavtal och spara tusenlappar

Har du gjort ett aktivt val och tecknat ett elavtal? Om inte så sitter du idag på ett så kallat tillsvidareavtal. Det innebär ett avsevärt dyrare elpris än ett rörligt eller fast avtal.

Har du flyttat till en ny bostad men inte aktivt valt ett elavtal så kan det bli kostsamt. När man flyttar från en bostad till en annan så följer oftast inte elavtalet med till den nya bostaden. Du får därmed teckna ett nytt. Men har du inte gjort ett aktivt val av avtal så kommer du att tilldelas ett så kallat tillsvidareavtal. Detta gör du bäst i att försöka undvika då det kan bli en onödigt dyr historia.

Dyrt med tillsvidareavtal

Ett tillsvidareavtal är ett dyrare alternativ än om du bundit upp dig på ett fast avtal eller valt ett rörligt avtal. Priset är högre eftersom bolagen vill ha en ersättning för den risk det tar då du kan bryta avtalet med kort varsel. Denna avtalsform har dock stött på hård kritik speciellt eftersom vissa bolag tar ut väldigt hög avgift. Men det finns också bolag som har valt att ta bort tillsvidareavtalet. Ett av dem är Jämtkraft.

Idag finns det fortfarande många hushåll som inte gjort ett aktivt val. De får av den anledningen betala ett betydligt högre elpris. Har du idag ett tillsvidareavtal så bör du göra ett aktivt val, det rekommenderar bland annat Energimarknadsinspektionen. Är du osäker på vad du har för avtal så kan du titta på din senaste faktura eller kontakta elbolaget för mer hjälp.

Nedan kan du själv söka upp ett avtal som passar dig bäst, oavsett om du redan har gjort ett aktivt val eller inte. Då får du hjälp med att hitta ett avtal som passar ditt hushåll bästa så att du kan spara tusenlappar.