Våra bästa tips inför julen

Våra bästa jultips

JULKLAPPAR

– Begränsa antalet personer du köper till.
– Spela julklappsspelet med de vuxna släktingarna. Då behöver du bara köpa en klapp.
– Vill du köpa något mer personligt? Samla alla deltagares namn och dra sedan lott om vem ni ska köpa till. Lägg  sedan lite extra tid och pengar på att hitta något som hen verkligen gillar. På så sätt får alla en fin julklapp och  plånboken tar inte allt för mycket stryk.
– Passa på att shoppa under Black Friday. Med lite is i magen och bra koll kan du hitta riktigt bra fynd. Tänk bara på att inte köpa enbart för att det är billigt.

Oavsett hur ni går tillväga med julklapparna kan det vara en bra idé att komma överens med ert sällskap om hur mycket ni är beredda att spendera på julklappar så att ingen behöver känna stress över att inte ha råd eller tycka att det blir för mycket utgifter.

JULMAT

För många är det maten och möjligheten att få sitt ned tillsammans och äta i lugn och ro som är den stora behållningen av julen. Finns det något mer frestande än ett bord fyllt av god mat och tradition? Frågan är hur mycket som står på bordet just av tradition? Gör en inventering av rätterna inför årets julbord. Här kan finnas båd tid och pengar att spara.

– Planera innehållet och plocka bort rätter som ingen äter.
– Ordna knytkalas så att en person slipper stå för både arbete och kostnad. Dessutom blir det roligare om alla hjälps åt och själva bidrar med sina favoriter.
– Köp och spara eller frys in. Redan nu kan du hålla utkik efter billig färs till köttbullarna, bra pris på prinskorv eller sillburkar. På så sätt slipper du hela kostnaden på en och samma gång/lön.
– Dra ned på mängden. Nog för att det är gott med julmat till frukost på juldagen men efter tre dagar är man ganska less på rester och fet mat. Gör lite extra av de största favoriterna bara.

GÅ BORT-PRESENTER

Under december anordnas det massor av trevliga event såsom julfest på jobbet, luciafirande på dagis och glöggmingel hos vännerna. Julblommor, chokladaskar och andra presenter kommer tillsammans upp i ganska höga kostnader. Även här går det att hålla kostnaderna nere.

– DIY: baka en god kaka eller koka lite knäck och slå in vackert.
– Slå in ett par fina cupcake-former med julmotiv, alt. en burk med ingredienser, tillsammans med ett recept på dina godaste cupcakes.
– Passa på att handla när du besöker ett lågprisvaruhus som exempelvis Dollarstore eller Gekås i Ullared och lägg undan till dessa typer av tillfällen.
– Är du duktig på pyssel kan du sätta ihop ett fint arrangemang av sådant som finns i naturen.

Det går att hitta massor av presenter som inte kostar många kronor. Med hjälp av lite cellofan och fina band går det dessutom alltid att få en gåva att kännas lite extra lyxig.

TID ATT NJUTA I JUL

Många är vi som drömmer om den ”perfekta julen” med disneygran, överdådiga dekorationer, varm choklad/glögg framför brasan, lugn och harmoni… Ja, listan kan göras lång och det blir sällan riktigt som man tänkt sig. Låt oss bjuda på ett par visdomsord: det blir jul ändå!

Ni kanske inte hinner gå på alla julmarknader ni önskat. Risken finns att ni pajar pepparkakshuset då ni ska klistra ihop det och kanske bränner ni köttbullarna på självaste julafton. Men det är väl ändå ganska världsliga ting? Släpp alla måsten under december. Fokusera på några få viktiga saker och ta allt det där extra som det kommer. Ånga inte på som ett lokomotiv hela vägen fram till jul bara för att sitta helt utslagen i fåtöljen innan Kalle Anka ens hunnit börja. Njut av lugnet, all den vackra adventsbelysningen och de trevliga julfilmerna på tv. Spela spel med barnen och städa inte sönder huset, det kommer definitivt att behöva städas igen efter jul. Våga säga nej och be om hjälp, julen är till för alla.

 

GOD JUL!