Varför fondspara?

Fondsparande - varför då? Att fondspara har blivit en av svenskarnas absoluta favoriter när det gäller att spara och investera. Bankerna satsar också stort på denna sparform och erbjuder i dag en uppsjö av olika fondtyper med olika risknivåer och förväntad avkastning.

Du sprider riskerna

Genom att investera i en fond så sprider du riskerna eftersom fonden i investerar i olika aktier och räntebärande papper, man kan därmed likna en fond vid en portfölj. Hur fördelningen av fonden ser ut, beror helt på vad det är för typ av fond och vad för inriktning den har.

Enkelt att komma igång med sitt fondsparande

En av fördelarna med att fondspara är att det är mycket enkelt att öppna en depå och börja handla direkt. Ofta kan man göra detta direkt via bankens internetbank och till en låg avgift. Vissa banker och nätmäklare tar inte ut några avgifter alls! När du öppnat din depå kan du välja och vraka bland alla fonder som banken erbjuder. Och även om banken har sina egenförvaltade fonder så har de oftast även ett fondtorg där du kan handla med fonder från andra förvaltare också.

Hur du väljer att fondspara är helt upp till dig. Du kan göra månatliga insättningar med mindre belopp. Du kan även göra stora insättningar sällan eller helt enkelt göra sporadiska överföringar när det passar dig. Därmed är sparande i fonder ett mycket flexibelt alternativ.

Fondspara hos Avanza

Stort utbud av fonder

Utbudet av fonder är idag stort med många olika typer av fonder som alla har sin fördelar och nackdelar. Därmed kan du välja en fond som passar din filosofi när det gäller sparande. När du ska fondspara så gäller det ha god kännedom om vad de olika typerna innebär. Exempelvis så är räntefonder ett bra alternativ för den som vill ta en liten risk och inte kräver någon högra avkastning. Men för den som förväntar sig en högre avkastning är aktiefonder ett alternativ.  Dock är dessa fonder förknippade med hög risk eftersom de består till stora delar av investeringar i aktier.

Akta dig för de höga avgifterna

En nackdel med ett fondsparande är att det tillkommer en del avgifter som man betalar till förvaltaren för administration och andra omkostnader. Den avgift som man får betala är en procentuellt belopp av sitt innehav vilket också innebär att din avkastning minskar. Därmed är avgiften är avgörande faktor när man ska välja fond, för att få en så hög avkastning som möjligt i slutändan.
Mycket information att hitta om de olika fonderna

I dag finns det mycket information att tillgå om de olika fonderna med historisk data och med information som bankerna och förvaltaren måste tillhandahålla. Det gör att du kan snabbt få en överblick av hur fonden har presterat och vad du kan förvänta dig för avkastning. Men som de flesta investeringar så kan det både gå uppåt och nedåt så historisk data är inget man ska ta för givet.

Kort om varför man bör välja ett fondsparande

– Det är enkelt att handla med fonder
– Du sprider riskerna
– Stor valmöjlighet
– En förvaltare tar hand om investeringarna i fonden
– Du kan ta ut och sätt in pengar i fonden som du önskar, utan avgifter