view counter

Bostadsrätt - mer än ett hus

En bostadsrätt innebär att du inte betalar någon hyra till hyresvärden utan du betalar istället en avgift till husets bostadsrättsföring som i sig äger huset. När du betalar köpesumman för din bostadsrätt köper du egentligen inte lägenheten specifikt utan du gör dig också delägare i hela lägenhetskomplexet. När du köper en lägenhet med ett lån är det inte bara lånet som skall godkännas utan en kontantinsats brukar oftast behövas, eventuellt någon form av säkerhet samt att du också måste bli godkänd av bostadsrättsföreningen som delägare i huset.

Respekt för sina grannar

Att bo i en bostadsrätt handlar inte bara om att lyckas få igenom köpet. Det kräver också att du som delägare uppträder på ett bra och korrekt sätt gentemot andra delägare i huset. Att exempelvis ha fester mitt i veckan, ställa sopor i trappuppgången eller vara allmänt otrevlig kan alla vara anledningar att utesluta dig hur föreningen. Det innebär egentligen att bostadsrättföreningen kan kasta ut dig ur ditt eget hem om det inte passar.

Gemensam ekonomi

Du är själv en del av föreningen och bör därför ha insyn och kontroll i vad som händer i densamme. Exempelvis kan det vara väldigt bra att ha kontroll över föreningens ekonomi då den är väldigt viktig för framtiden. Alla kostnader som tenderar uppstå i föreningen är föreningen själva tvungna att stå för. Med andra ord kanske det inte är speciellt lämpligt att stå och duscha i två timmar eftersom det är ”gratis”. Med tiden kommer avgifterna höjas för att täcka de ökande kostnaderna. Samma sak gäller värme och toalett exempelvis. Det finns alltså väldigt mycket mer förpliktelser i en bostadsrätt än i exempelvis en hyresrätt.

Bostadsrätt - Ditt eget hem

Nu är det givetvis inte så att det bara finns negativa aspekter med en bostadsrätt, snarare tvärtom. Att äga en bostadsrätt ger dig betydligt större frihet att exempelvis bygga och göra om i lägenheten utan att du behöver få tillåtelse av hyresvärden. Att byta golv eller måla en fondvägg görs helt på eget bevåg om så önskas. Något som för många brukar vara väldigt bekvämt.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

Låna pengar hos ICA Banken
view counter
view counter
view counter
view counter