SEB – Skandinaviska Enskilda Banken

SEB SEB eller Skandinaviska Enskilda banken är en av nordens största finanskoncerner. SEB grundandes redan 1856 men banken gick då under namnet Stockholms Enskilda Bank. Grundaren var André Oscar Wallenberg som var en svensk bankman och senare även riksdagsman. Själva koncernen SEB blev först till 1972 när Stockholms Enskilda Bank gick ihop med Skandinaviska Banken 1972. Därefter utvecklades banken i snabb fart och under åren som gått har man även hunnit köpa upp en rad andra bolag. Det handlar bland annat om Trygg Hansa som vid senare tillfälle såldes vidare.

SEB är idag en av Sveriges främsta banker för företag och man brinner för entreprenöriellt tänkande. Trots detta är man även stora på privatsidan och man är idag en av Sveriges största banker. SEB har även en viktig finansiell roll i både Baltikum, Danmark, Tyskland, Finland och Norge. Fokus utöver företagande ligger på service och att skapa starka kundrelationer med både privatpersoner, företag och institutioner. Banken har idag 4,4 miljoner kunder och inte mindre än 15 000 medarbetare världen över.

Spara pengar hos SEB

Spara pengar SEB Du som vill börja spara pengar kan med fördel göra detta hos SEB. Man erbjuder flera olika sparprodukter med förmånliga villkor och en ränta som kan matchas med övriga storbankers ränta. Beroende på vad för typ av sparande du är ute efter finns det olika alternativ. SEB erbjuder exempelvis sina egna fonder som du kan spara i på både ISK-konto och i kapitalförsäkring. Man erbjuder även pensionssparande och specifika sparprodukter för sparande till barn. För dig som inte vill ta några risker finns det även traditionella sparkonton hos SEB. Nedan kan du läsa om de två sparkonton som banken erbjuder just nu.

Enkla sparkontot

Det ena sparkontot som erbjuds hos SEB är det så kallade Enkla sparkontot. Detta sparkonto passar dig som vill skapa ett buffertkonto. Du väljer själv om du vill föra över pengar automatiskt varje månad eller om du vill göra större engångsinsättningar. Dina pengar på det Enkla sparkontot är inte bundna vilket innebär att du när som helst kan göra fria insättningar och uttag. Det Enkla sparkontot är lämpligt för den som vill spara på kortare sikt samt vill ha tillgång till pengarna ifall det krisar. Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin så du är alltid garanterad dina pengar tillbaks om banken kommer på obestånd. Räntan på detta konto är dessvärre 0% (2019-04-16) just nu.

Placeringskonto

Om du istället vill ha ett fasträntekonto så passar SEBs Placeringskonto dig bättre. Detta är ett låst sparkonto som lämpar sig för dig som vill spara långsiktigt. När du öppnar ett Placeringskonto hos SEB så binder du pengarna i alltifrån tre månader upp till fem år. Ju längre tid du binder pengarna desto högre ränta erbjuds du. Räntan är sedan densamma under hela bindningstiden. Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin vilket garanterar dig upp till 950 000kr av dina spara pengar tillbaks om SEB mot förmodan skulle gå i konkurs. Räntan du tjänat in betalas ut när löptiden är slut men du vet redan på förhand hur stor din avkastning kommer att bli. Hur hög ränta du erbjuds beror på hur lång bindningstid du väljer. Men för närvarande kan du få en ränta på mellan 0,05-0,84% (2019-04-16).

Andra institut som erbjuder sparprodukter
0.40% - 1.00%
0.35% - 2.25%
0.70% - 0.70%
0.85% - 0.85%

Spara till barn hos SEB

Spara till dina barn Vill du starta ett sparande åt ditt barn så erbjuder SEB även alternativ för det. Man rekommenderar dig då att du sparar i fonder. Man bör dock alltid vara medveten om att köp av fonder innebär en viss risk. Det finns ingen garanti att du kommer få tillbaks de pengar du satt in. Är du bekväm med det så kan du enkelt komma igång med ett regelbundet sparande till dina barn. Genom att göra det ger du dina barn en bra start i livet och det finns ett startkapital den dag de vill köpa bostad eller ta körkort. Dessutom bestämmer du själv när ditt barn ska få ta del av pengarna. Det finns två olika alternativ för barnsparande hos SEB och dessa kan du läsa mer om nedan.

Investeringssparkonto (ISK)

Det första alternativet för dig som vill spara till ditt barn är att öppna ett ISK konto hos SEB. Genom detta konto kan du både spara i aktier och i fonder. Det spelar heller ingen roll om du vill sätta in en större engångssumma direkt eller om du vill månadsspara. Du sparar i ditt eget namn och väljer själv vad du vill investera i. Med ett ISK konto slipper du själv att deklarera dina vinster och förluster på kontot. Istället betalar du automatiskt en årlig schablonskatt. Med andra ord sköter det mesta sig själv och skatten på denna typ av konto är dessutom väldigt låg. Du öppnar enkelt ett ISK konto hos SEB genom att logga in på internetbanken. Det kostar ingenting för dig som kund att öppna ett sådant konto.

Kapitalförsäkring

Det andra alternativet för att komma igång med ett sparande till sina barn är att teckna en Kapitalförsäkring. Genom att göra det bestämmer du själv när och hur de sparade pengarna ska betalas ut. Du sparar i ditt eget namn men pengarna går sedan till dina barn. Dessvärre går det inte att teckna en Kapitalförsäkring direkt på SEBs hemsida. Istället får du ringa in till SEB om du vill få detta gjort. Utbetalningarna på detta konto är fria från inkomstskatt. Däremot betalar du en så kallad avkastningsskatt som är en schablonskatt. Detta oavsett om du fått någon avkastning under året eller inte. En Kapitalförsäkring är därtill kopplad till både administrationsavgift, förvaltningsavgift och uttagsavgift.

Pensionsspara hos SEB

Pensionsspara hos SEB Det finns även många bra lösningar för pensionssparande hos SEB. Dels kan du spara privat till din pension här och du kan då investera i antingen fonder eller aktier. Vid ett privat pensionssparande bör du avsätta 5% av din bruttolön resten av livet. Har du en hög inkomst eller helt saknar tjänstepension bör du spara ännu mer varje månad. Hos SEB kan du även ha både din premiepension och din tjänstepension. Man erbjuder även sina kunder att samla hela sin pension i banken. Genom att göra detta får du endast en kontakt för hela ditt pensionsspar. Dessutom hjälper bankens medarbetare dig att se över ditt placerade kapital och ge dig en bättre överblick över pensionen.

Beroende på dina preferenser och hur aktiv du vill vara i pensionssparandet så finns det olika alternativ. I skrivande stund erbjuder man pensionssparande i Pensionsspar Trad, Pensionsspar Fond och ISK. De olika alternativen ger dig olika möjligheter och du bör därför konsultera med en bankman hos SEB innan du bestämmer dig på vilket sätt du vill spara. Hos SEB har du även möjlighet att teckna både liv- och sjukförsäkringar samt vårdförsäkringar. Genom att se över bankens försäkringsutbud kan du enkelt se hur du bäst kan skydda dig och din familj på bästa sätt. Detta som ett led i att trygga din framtid och vara förberedd om olyckan skulle vara framme.

Låna pengar hos SEB

SEB har även ett stort utbud av låneprodukter och olika former av finansiering. Hos SEB kan du i princip låna till vad som helst och man erbjuder bland annat bolån, privatlån, enkla lån och medlemslån. Därtill finns det specifika lån för företagare och entreprenörer samt mindre kreditlösningar för den som vill ha en smidigare vardag. Det går även utmärkt att samla sina lån hos SEB istället för att betala dyra avgifter för många mindre krediter. Du som ska köpa en bostad kan även ta del av mycket bra fakta på SEBs hemsida. Bland annat kan du gå igenom bankens guide för att köpa nytt boende samt göra en bolånekalkyl för att se hur mycket du skulle kunna få låna. Nedan går vi igenom de vanligaste lånen hos SEB så att du kan få en bättre inblick i vad dessa egentligen innebär.

Enkla lånet

Enkla lånet är ett lån utan säkerhet som SEB erbjuder. Detta lån kan du bland annat ta för att samla dina dyra smålån, för att renovera eller för att köpa en ny bil. Med Enkla lånet kan du låna alltifrån 20 000kr upp till 350 000kr beroende på hur stort behov du har. Du får möjlighet att återbetala lånet under mellan två och tio år. För att kunna ansöka om detta lån måste du ha en fast inkomst på 190 000kr eller mer per år. Du måste även vara myndig samt ha varit folkbokförd i Sverige i minst ett år.

Du ansöker snabbt och enkelt på SEBs hemsida och får svar inom 24 timmar. SEB arbetar med individuell prissättning och en kreditprövning görs alltid av alla nya låntagare. Har du en betalningsanmärkning kommer du inte att bli godkänd för Enkla lånet. Räntan på detta privatlån utan säkerhet ligger just nu på mellan 3,80-11,10% (2019-04-16). Du erbjuds lägre låneränta ju bättre dina ekonomiska förutsättningar är.

Bolån

SEB är en svensk bank som även ger sina kunder möjlighet att låna till en ny bostad. På SEBs hemsida kan du direkt ansöka om ett lånelöfte. Detta lånelöfte gör att du kan ansöka om ett bolån som täcker 85% av bostadens värde. Bolånet är giltigt i tre månader och är ett måste om du ska vara med i en budgivning. När du sedan hittat din drömbostad kan du enkelt ansöka om ett bolån hos SEB. Även du som har ett bolån i annan bank kan välja att flytta över detta till Skandinaviska Enskilda Banken.

Räntesatsen på SEBs bolån sätts individuellt utifrån varje kunds förutsättning. Vidare påverkas räntan av marknadsläget samt kostnaden som banken har för verksamheten. För att få en låg bolåneränta gäller det att du inte har särskilt mycket lån i förhållande till bostadens värde. Du kan även komma ner i ränta genom att samla dina övriga affärer hos SEB. Ser man till listpriserna som SEB redovisar för sina bolån så ligger räntan på mellan 1,94-3,40% (2019-04-16) beroende på hur lång bindningstid lånet har. Du kan välja med en rörlig tremånadersränta eller bunden ränta.

Medlemslån

Är du medlem i någon av de organisationer eller föreningar som SEB har avtal med så kan du ta ett medlemslån. Detta lån har betydligt mer förmånliga villkor än exempelvis Enkla lånet. Med SEBs Medlemslån kan du få en ränta så låg som 4,93% (2019-04-16). Summan som du kan låna är densamma som lånet utan säkerhet. Med andra ord kan du ansöka om ett lån på upp till 350 000kr. Utöver en lägre ränta så har Medlemslånet inte heller någon uppläggningsavgift. Du lånar till vad du vill och får in pengarna på ditt konto 4-5 bankdagar från det att skuldebrevet har signerats. Det går bra att ansöka om detta lån direkt på SEBs hemsida men om du vill påskynda processen kan du istället besöka ditt lokala bankkontor. För att se om ditt medlemskap gäller kan du enkelt titta i listan över föreningar på SEBs hemsida.

Andra lånebanker och långivare
0.00% - 0.00%
0.00% - 0.00%
2.95% - 29.95%

Kortutbud hos Skandinaviska Enskilda Banken

Kortutbud SEB Skandinaviska Enskilda Banken erbjuder alla banktjänster du kan tänkas behöva i vardagen. En av dessa tjänster är betal- och kreditkort. Hos SEB finns det tre olika betalkort att välja mellan. Utöver det utbudet så erbjuder man även specifika kort för företagare och Private Banking kunder. Du kommer garanterat att hitta ett kort som passar dina behov hos denna bank. Detta oavsett om du tänkt använda kortet för att betala på kredit eller om du behöver ett lämpligt betalkort till din ungdom. På bankens hemsida kan du läsa mer om respektive kort samt kostnaderna som är knutna till dessa. Nedan får du även kortfattad information om vad respektive kort har för funktioner och användningsområden.

SEB Debit

Det här kortet är bankens vanligaste betalkort. Med ett SEB Debit kan du betala vart du än befinner dig i världen. Kortet är nämligen av typen Mastercard som fungerar både hemma, utomlands samt för köp på internet. Allt du handlar dras direkt från ditt privatkonto hos SEB. Har du inga pengar på kontot så kommer ditt SEB Debit inte att fungera. Du följer alla dina köp och transaktioner i internetbanken och får på så sätt en bra överblick över din privatekonomi. Har du paketet Enkla Vardagen där alla vanliga banktjänster ingår så ingår också ett SEB Debit i detta paket. Har du inte paketet så betalar du en årlig avgift på 300kr för kortet. Ungdomar under 18år betalar däremot ingenting för SEB Debit kortet.

Några av de fördelar som kommer med SEB Debit är att du kan göra kontaktlösa betalningar. Du kan alltså betala genom att blippa kortet mot betalterminalen och behöver således inte slå in någon kod. Detta gäller dock enbart när du gör mindre köp. Kortet är även utrustat med en reseförsäkring som gäller när du betalar 75% eller mer av din resa med SEB Debit.

SEB Credit

Vill du hellre ha ett kreditkort så är det SEB Credit du bör ansöka om. Med detta kreditkort från SEB får du ett kreditutrymme på upp till 150 000kr. Därmed finns det alltid pengar att tillgå om något oförutsett skulle inträffa. Med ett SEB Credit erbjuds du upp till 60 dagars räntefri kredit. Vidare kan du välja att delbetala dina köp och får därmed en stor handlingsfrihet. Du använder kortet ena månaden och får sedan en faktura på samtliga köp månaden efter. Väljer du att inte återbetala hela din skuld inom 60 dagar så utgår en kreditränta som ligger på 10,68% (2019-04-16). Banken debiterar ingen aviavgift men du betalar 295kr per år för att inneha kortet.

Några av de förmåner som medföljer SEB Credit är en reseförsäkring med avbeställningsskydd. Du har även 90 dagars prisskydd och köpskydd vilket kan komma väl till pass om du exempelvis skulle få en skada på dina nya prylar. Prisskyddet ger dig även mellanskillnaden tillbaks om du skulle hitta samma pryl billigare någon annanstans. Vidare får du även förlängd garanti på hemelektronik och vitvaror som du inhandlar med kortet.

SEB Mestro

Detta kort passar i princip alla och fungerar vart än i världen du befinner dig. Precis som med SEB Debit så dras samtliga uttag och köp direkt från privatkontot och du riskerar således aldrig att handla för mer än du har råd med. SEB Maestro är helt kostnadsfritt för personer under 21år. Du som är över 18år kan själv ansöka om detta betalkort direkt i SEBs internetbank. Är du under 18år så får du tillsammans med dina föräldrar besöka ett bankkontor för att ansöka om kortet. Du som inte är under 21år betalar en årlig avgift på 180kr för SEB Maestro.

Handla med fonder hos SEB

SEBs egna fonder Som en av de största bankerna i Sverige har SEB också ett helt eget utbud av fonder. Det handlar om alla möjliga sorters fonder och några exempel är blandfonder, aktiefonder, råvarufonder och hedgefonder. Både du som är kund hos banken och du som har en annan bank kan välja att investera pengar i dessa fonder. För kunder i banken finns det även fonder från andra fondförvaltare och du kan hos SEB skapa en fondportfölj som passar just ditt sparande. Banken erbjuder också bra och relevant information om fonder och du finner även aktuell statistik på alla de fonder som erbjuds. Vidare kan du även jämföra olika fonder mot varandra för att se vilken specifik fond som passar dig bäst. Det finns även andra bra verktyg som hjälper dig räkna på risk, avkastning och avgifter.

Att skapa en fonddepå hos SEB är helt kostnadsfritt och det går dessutom både snabbt och smidigt. Depån når du sedan via din internetbank eller via SEBs bankapp där du enkelt kan handla värdepapper och fonder till din depå. Oavsett om du är en vanlig småsparare eller en van trader så finns det bra möjligheter för fondhandel hos denna svenska storbank. Vi rekommenderar dig dock att läsa på om både fonder och aktier innan du börjar handla med värdepapper i banken.