Att spara pengar

Att spara pengar, stort som smått, kan alla göra. Det gäller helt enkelt att ha tålamod och en strategi för sitt sparande. Spara pengar kan man göra på många olika sätt och till olika ändamål. Det kan vara alltifrån att räkna kronor och ören när man handlar i matbutiken till att förhandla med banken för att få en så bra ränta som möjligt på bolånet.

Spara pengar långsiktigt

Ett långsiktigt mål, för alla som har en stadig inkomst, bör vara en stabil ekonomi. För att bygga sin ekonomi stark gäller det att varje månad spara pengar som man endast rör när man verkligen behöver det.

Att skapa en buffert

Att spara undan pengar varje månad gör i sig inte att din vardagsekonomi blir bättre detta gör du själv genom att följa en budget, tänker över konsumtion av mat, el, kläder mm. Men när olyckan är framme och du kanske behöver renovera huset, köpa en ny bil eller vad det nu kan vara, så har du en trygghet i de pengar som du har sparat över en längre tid.

Spara kan man göra på olika sätt och till olika ändamål. Det som vi beskrev ovan är ett så kallat buffertsparande, då man inte sparar pengar för ett specifikt ändamål utan mer som en säkerhet. Ett vanligt råd för den som ska buffertspara är att varje månad sätta över en viss procent av sin inkomst eller en fast summa direkt efter att man har fått sin lön.

Lär dig mer om buffertsparande

Spara till ett specifikt ändamål

Att spara till ett specifikt ändamål kallas för målsparande. Det kan vara alltifrån att spara till pensionen, semesterresan, till en platt-TV med mera. Det gäller helt enkelt att göra upp en plan för vad man ska spara till och hur man kan genomföra detta, det vill säga hur mycket pengar ska jag sätta över varje månad för att uppnå målet under X antalet månader eller år.

Att pensionsspara

Pensionsspara är ett typ av målsparande och något man gör över väldigt lång tid. Börjar man att spara pengar till pensionen vid 27 års ålder så har man 38 år till sin pension vid 65 års ålder. Och att spara över en sådan lång period kräver en helt annan strategi och tanke än om man bara sparar till en semesterresa under två år. Det viktigaste är att se till att man varje år får en god avkastning på sina pengar så att de växer varje år. I dag finns det många olika former av pensionssparande och vad som är bäst för dig är svårt för oss att avgöra, men att förvalta sina pengar själv är det bästa för den som har möjlighet till det.

Lär dig mer om att pensionsspara

Sänk dina kostnader och spara pengar

Det är inte bara din inkomst som gör att du kan spara pengar. Alla utgifter i hushållet bidrar till att minska den summan som du har möjlighet att spara varje månad. Så först och främst bör man se till att utnyttja den tillgängliga summan man har på bästa sätt.

Kostnader som man bör se över i första hand är de löpande utgifterna och avtalen man har som telefonräkningar, försäkringar, elavtal och så vidare och kolla runt om man kan få ett billigare avtal någon annanstans.

Sen finns det självklart mycket annat i hemmet som du kan se över som hur du kan minska kostnaderna genom enkla knep som att släcka efter dig när du lämnar rummen, eller inte är hemma, samt att se över hur du handlar och hur mycket mat du egentligen slänger och vad du kan göra för att förbättra detta.

Här finns det mycket att hämta för den som vill sänka sina kostnader och på så vis spara pengar, det gäller helt enkelt att vara kreativ och se över hur din konsumtion av varor och tjänster.

Vill du lära dig mer om att spara pengar så ta del om våra spartips som vi uppdaterar regelbundet