Begreppet kredit

Betydelse kredit Kredit betyder att förfoganderätten på antingen pengar eller varor har överlåtits under en viss tid. När du lånar, köper på avbetalning eller får uppskov på en betalning, har du fått kredit. När kredittiden är över ska hela värdet på pengasumman eller varan vara avbetalad. Att ha kredit innebär också att du är kreditvärdig. Med det menas att du anses ha en förmåga att betala tillbaka det du har lånat eller fått kredit på.

Kreditupplysning

Därför görs det i stort sett alltid en kreditupplysning på dig som kund, där man kontrollerar att du uppfyller visa kreditkrav. Det kan handla om att du kan visa din årsinkomst. Upplysningar om kredit kan göra mer eller mindre seriöst. Allt beror på hur stor summa eller hur värdefull vara du vill ha kredit på. Vid värden på upp emot 20 000 kronor kan det räcka med att du visar upp exempelvis ett CSN-kort, som visar att du har en inkomst i form av studielånet. I andra fall, som vid ett bilköp, behöver man göra en mer omfattande kreditupplysning.

Räntefri kredit

I vissa fall erbjuds du räntefri kredit, även om det inte är så vanligt. Detta innebär att du inte behöver betala något extra, utöver kreditsumman. Du betalar då enbart det faktiska värdet på det du har fått kredit på.

Kredit med ränta

Räntefri kredit är som sagt inte speciellt vanligt. I de allra flesta fall vill nämligen utlånaren ha en viss ränta på det belopp du får kredit på, som betalning för att de litar på dig. När du köper mot kredit där ränta slås på, ska du vara mycket noga med att kontrollera vad den faktiska slutsumman kommer att bli. Ibland kan det nämligen bli en riktigt dålig affär. I värsta fall slutar det med det dubbla priset på varan du handlar mot kredit. Mobiltelefoner, vitvaror och liknande har ofta en väldigt hög ränta, så om det inte är ett absolut nödvändigt inköp kan det vara långt smartare att spara ihop till pengarna, istället för att handla mot kredit.

Kreditkort

Idag blir det allt vanligare att vi handlar mot kredit med hjälp av ett kreditkort. För att få ett kreditkort måste du, som nämnt ovan, kunna uppvisa en viss årsinkomst som gör dig berättigad till att handla mot ett visst kreditbelopp. Istället för att du då betalar dina varor varje gång du drar ditt kreditkort, betalar kreditföretaget dina inköp, för att i slutet av månaden skicka dig en samlingsfaktura på alla dina inköp mot kredit. Vissa kreditkort ger möjlighet att sedan dela upp betalningen, medan andra kräver att du betalar hela beloppet med en gång. De flesta kreditbolag ger också ett visst antal dagar räntefri kredit, vanligtvis mellan 30-45 dagar.