Betalningsskydd

Om du har ett kreditkort är det viktigt att du känner dig säker när du handlar, men också om du i värsta fall skulle få ett inkomstbortfall. När du ansöker om ett kreditkort uppger du nämligen hur hög din årsinkomst är, då de flesta kreditkort kräver en viss årsinkomst för att ens utfärda ett kort. Tappar du plötsligt ditt arbete kan ett kreditkort innebära ett stort problem, varför det kan vara viktigt att teckna ett betalningsskydd för kreditkortet.

När gäller ett betalningsskydd vanligtvis?

Ett betalningsskydd kan gälla vid lite olika situationer, men här är de vanligaste fallen då betalningsskyddet träder in:

spara Om du råkar bli arbetslös, men sällan om du är egen företagare. Kontrollera villkoren som företagare.

spara  Om du skulle råka bli allvarligt sjuk.

spara Om du skulle råka ut för en olycka eller en sjukdom som gör dig 100 % oförmögen att arbeta.

spara Om du skulle avlida av sjukdom eller olycksfall.

Hur fungerar ett betalningsskydd på ett betalkort/kreditkort?

Vanligtvis täcker ett betalningsskydd det lägsta beloppet i månaden som du är tvungen att betala. Många kreditkort har dock en övre gräns för hur mycket skyddet täcker in. Gränsen för hur länge beloppet betalas brukar också variera, men många gånger till hela skulden är avbetalad.

För att betalningsskyddet ska träda i kraft är det också ett måste att du kan bevisa vilket inkomstbortfall du har fått. Räntan som hinner bli under den tid som försäkringen täcker in dina betalningar, ersätts också i slutet, då skadeärendet avslutas. Vidare går det oftast bara att teckna om du inte har uppnått en för hög ålder. Swedbanks tak på teckning av betalningsskydd ligger exempelvis på 59 år.

Hur man gör för att anmäla om betalningsskydd

Rutinerna är olika bankerna emellan. De flesta banker låter sina kunder göra skadeanmälan direkt via ett formulär på internet, så slipper du besöka banken. Ansökan om att få teckna betalningsskydd gör du hos din bank via telefon, mail eller internetformulär.

Vilka ger möjlighet att teckna betalningsskydd?

De flesta större kreditkort och banker ger idag möjlighet att teckna denna form av skydd. MasterCard, re:member och Swedbank är bara några exempel. Om du är intresserad av betalningsskydd så kontaktar du bara din bank, så kan de hjälpa dig med alla dina frågor.