Chip och Magnetremsa

chip och magnetremsa Alla bankomatkort idag har en magnetremsa. Detta oavsett om du bara kan hämta ut pengar med det eller också betala med det. Bara i Sverige finns det cirka 16 miljoner utfärdade kontokort. Kortets magnetremsa är en svart, tunn filmremsa som lagrar 1:or och 0:or. Om du tittar närmare känner du säkert igen materialet från gamla VHS-kasetter. Magnetremsor finns också på vissa typer av passerkort och på till exempel klubb-kort på Åhléns och ICA. Magnetremsan på ett betalkort läser av ditt kort i kortläsaren så att ditt köp registreras.

Magnetremsan påväg att försvinna

Idag är dock magnetremsan på kredit- och betalkort på väg bort. Det pågår nämligen en övergång till att istället använda sig av chip på korten. Du har säkert lagt märkte till att många kontokort idag har både magnetremsa och chip. De kontokort som idag har chip uppgår till cirka 85 %. Eftersom ett chip är säkrare hoppas man på att bedrägerierna kopplade till magnetremsan ska försvinna.

Skydda ditt kort med Skimsafe

Riskerna kvarstår för bedrägerier

Men eftersom magnetremsan fortfarande finns kvar på kontokorten är riskerna för bedrägeri fortfarande stora. Enbart ett chip på kontokortet innebär en väldigt liten risk för bedrägerier, säger man på Svensk Handel, medan kombinationen av de bägge funktionerna slår ut säkerheten, vilket är bekymmersamt. På Handelsbanken menar man dock att kontokort med både chip och magnetremsa är säkra så länge man bara använder dem i en chipterminal. Att kopiera ett kort med magnetremsa är oerhört enkelt och en kontokortsterminal kostar bara ett par tusenlappar att införskaffa. Ett kort med chip är däremot nästan omöjligt att kopiera, varför bedrägeriformen ”skimming”, där magnetremsan kopieras, skulle kunna försvinna.

De nya kortläsarna*

kortläsare till chip Sedan 1 januari 2009 är alla handlare som inte har bytt ut sina kortterminaler till de nya som kan läsa chip, ersättningsskyldiga ifall bedrägerier på magnetremsan sker. I Sverige ligger vi rätt långt före när det gäller bytet till de nya terminalerna, medan man i USA inte alls har börjat med chip. Fortfarande har dock chipterminalerna inte slagit igenom speciellt stort heller i Sverige, då bara 20 procent av terminalerna kan ta emot kontokort med chip.

Att de nya terminalerna inte finns överallt är naturligtvis en av anledningarna till att korten fortfarande måste ha magnetremsan kvar. Då bankerna inte längre har ansvaret för de bedrägerier som sker på grund av kortets magnetremsa, hoppas man att de nya chipterminalerna snabbare ska komma i bruk.

Det kontantlösa samhället

VISA Europa har förutspått att sedlar och mynt kommer att vara ett minne blott inom så lite som fem år. Det finns beräkningar som säger att kontanthanteringen kan kosta så mycket som 200 miljoner euro varje år, en kostnad som kontokort med antingen chip eller magnetremsa alltså skulle kunna reducera.

* Notera att det har kommit nya uppgifter om att chipen inte är så säkra som man talat om tidigare. Det finns system för att knäcka dessa också. Vi följer debatten och fyller på med information allt eftersom.