Kontokort

Idag är det mer regel än undantag att e-handelsbutiker och fysiska affärer accepterar kontokort. Annat var det förr i tiden när kontanter var det betalmedel som stod högst på listan. Kontanthanteringen är dock på väg att försvinna och mycket tack vare att rånrisken är så stor. Har du inget kontokort med dig i plånboken kan det därför bli svårt för dig att hantera de vardagliga inköpen. Kontanter är fortfarande ett lagligt betalningsmedel i Sverige men det är redan många butiker som inte accepterar kontanter. Vanligt förekommande är att man enbart kan handla med kontanter om inköpet inte når upp till en viss summa. Det finns förespråkare i Sverige som gärna vill se ett helt kontantlöst samhälle i framtiden. Detta är trots allt ingen omöjlighet nu när vi även har nya betalmedel så som Swish och BankID. Du som ännu inte har ett kontokort kan jämföra kontokort här och hitta det kort som passar dig bäst!

Jämför kontokort
Resurs Bank Supreme Card Gold
12.36%
re:member Re:member Flex
17.24%
American Express SAS EuroBonus American Express Classic Card
17.24%
American Express American Express Gold Card
17.24%
Bank Norwegian Norwegian-kortet
17.24%
Santander Santander Mitt kort+
17.24%
IKANO Bank Shell Mastercard
17.6%
Entercard Coop Mastercard
17.6%
American Express American Express Blue Cashback
17.6%
Collector Collector EasyCard
17.6%

Så här fungerar ett kontokort

Jämför kontokort Ett kontokort är ett enkelt plastkort som ges ut och banker och låneinstitut. Kortet används med fördel som betalningsmedel istället för mynt och sedlar. De allra flesta affärer världen över accepterar kontokort av typen Mastercard och VISA. Korten går även bra att använda vid inköp som görs på nätet. Själva begreppet kontokort innefattar en mängd olika kort. Det kan handla om traditionella bankkort till kreditkort med mängder av förmåner. Ett kontokort är helt enkelt ett betalkort kopplat till ett konto du har hos en bank eller ett kreditinstitut. Skillnaden mellan ett bankkort och ett kreditkort är dels att det förstnämnda kortet är direkt kopplat till ditt bankkonto. Däremot är korten den likhet att det faktiskt är möjligt att ansöka om ett kreditutrymme till sitt kontokort. Har du ingen kredit kopplat till ditt kontokort så fungerar detta enbart när det finns täckning på ditt konto. Kontot som kortet är kopplat till är i regel lönekontot. Fördelen med ett kontokort är att du inte riskerar att skuldsätta dig på samma sätt som med ett kreditkort. Istället fungerar kortet inte när ditt konto är tomt. Vilket i sin tur innebär att kortet inte går att använda.

Du som väljer att koppla ditt kontokort till ett kreditutrymme kommer ha möjlighet att använda kortet även när du inte har pengar på kontot. Då går istället kreditgivaren in och täcker för beloppet för att sedan månaden efter skicka en samlingsfaktura på inköpen till dig. Du brukar då ha ett visst antal räntefria dagar på dig att återbetala din skuld. Gör du inte detta så kommer kreditgivaren att debitera ränta vilket kan bli dyrt. Olika regler gäller för olika kreditinstitut så var noga med att alltid läsa på innan du ansluter ditt kort till en kredit. Har du ett betalkort med kredit så har du vanligtvis inte möjlighet att delbetala din skuld. Detta till skillnad mot hur det fungerar med ett kreditkort. Med ett betalkort måste du istället betala fakturan i sin helhet.

Jämför kort med Kortio

Kontokortets utformande

De flesta kontokort följer samma standardiserade mått när det gäller själva utformningen. Detta för att korten ska kunna användas var du än befinner dig i världen. Kontokortet är tillverkat i hårdplast och har antingen en magnetremsa eller ett datachip inmonterat. Idag har man dock mer gått över till datachip på kontokorten då risken för kortbedrägerier anses minska. Magnetremsan på korten är nämligen numera lätt att kopiera för de som har den tekniska utrustningen. Detta är dessvärre något som många personer i Sverige har fått uppleva. De som kapar ditt kort kopierar helt enkelt din magnetremsa via en kontokortsterminal med fejkat hölje. Därefter kan de enkelt trycka upp falska kort som de använder för att handla med. I Sverige har flera bedrägerihärvor uppmärksammats och främst är det uttagsautomater som drabbats.

När du har ett kontokort har du även en fyrsiffrig PIN-kod. Denna kod använder du dig av när du handlar. Om kontokortet inte har någon kod så måste du istället signera kvittot. För att se dina transaktioner och ditt saldo på ditt kontokort behöver du bara logga in på din internetbank.

Funktioner för kontokort

Apple Pay Marknaden för alla typer av kontokort har ökat markant under de senare åren. Detta tack vare att det är mycket smidigt att betala med kort samtidigt som kontanthanteringen ständigt minskat. Idag finns det dessutom många bra funktioner och tjänster att koppla till sitt kontokort. Allt för att göra det mer lätt för dig att hantera ditt kort och dina vardagliga inköp. Nedan kan du läsa om några av de funktioner som du har eller som du kan koppla till ditt kontokort.

Blipp

De flesta nya kontokort är kopplat till en så kallad blipp funktion. Detta innebär att du har ett kontaktlöst kort som du inte behöver sätta in i kortläsaren i affären för att kunna handla. Istället kan du bara hålla upp ditt kort intill betalterminalen så känner kortläsaren enkelt av vilket kort det är. På så sätt kan du smidigt och lätt sköta mindre inköp på ett både snabbt och okomplicerat sätt. Notera dock att det oftast enbart går att handla för låga summor med blipp. Handlar du för över 200 kr så kommer du ändå att behöva slå in din kod. Om du vill veta om en butik accepterar kontaktlösa betalningar ska du leta efter en symbol med tre rundade streck.

Swish

De flesta har säkert redan koll på vad Swish är då denna tjänst tagit de flesta svenskar med storm. Majoriteten av alla mindre överföringar mellan konton sköts idag med Swish. Swish är en tjänst som är framtagen och ägs av Sveriges största banker. Du kopplar inte Swish till ditt kontokort utan till ditt bankkonto. Därtill behöver du koppla appen till ditt telefonnummer och kan sedan enkelt både ta emot och skicka pengar utan att behöva uppge ditt kontonummer eller kontokortsnummer.

Google Pay

Google Pay är en tjänst från Google som möjliggör säkra kortbetalningar för dig som har en telefon av typen Android. Du har med Google Pay möjlighet att betala för dina inköp direkt med din telefon. Detta oavsett om det handlar om mindre inköp eller köp för stora belopp. För att kunna använda dig av Google Pay behöver du koppla ditt kontokort till tjänsten. Därefter ska du leta efter butiker som erbjuder kontaktlösa betalningar. En stor fördel med just Google Pay är att du inte behöver lämna ut ditt kortnummer. Istället använder tjänsten sig av ett virtuellt kontonummer så att dina kortuppgifter alltid hålls skyddade.

Apple Pay

Apple Pay är Apples motsvarighet till samma betaltjänst. Med Apple Pay kan du enkelt och säkert sköta kortbetalningar via din iPhone. Allt du behöver göra för att använda tjänsten är att scanna in ditt kort i Apple Wallet. Därefter kan du både handla online och i fysiska butiker med hjälp av Apple Pay. Detta gör att du slipper att ha med dig dina kort och kan istället sköta allt via din mobiltelefon.

Spärra ditt kontokort

Har du förlorat ditt kontokort så behöver du göra en anmälan så fort som möjligt. Detta gör du genom att kontakta din kortutgivare. Kontaktuppgifter hittar du vanligtvis på företaget eller bankens hemsida. Så fort du har rätt uppgifter kan du ringa in och säga att du vill spärra ditt kontokort. Befinner du dig utomlands när du blivit av med ditt kort så är det oftast ett annat nummer som gäller. I de fall du förlorar kortet utomlands har du hos vissa kortutgivare möjlighet att få ett ersättningskort som du kan använda dig av på resan. Detta kan dock vara förenat med en engångskostnad. Så fort ditt kort är spärrat kommer detta inte att gå att använda i vare sig betalterminaler eller i online-butiker. Utöver att kontakta kortutgivare bör du som blivit av med ditt kontokort via stöld även göra en anmälan till polisen.

Att övertrassera sitt konto

Ett kontokort är i de flesta fall kopplat till ett konto som du har hos en bank eller ett kreditinstitut. Det händer då och då att man övertrasserar sitt konto. Detta innebär att du har spenderat mer pengar än vad du egentligen haft täckning för på kontot. Många har svårt att förstå hur detta kan hända då kortköp automatiskt borde nekas om det inte finns täckning för köpet. Så är dock inte fallet. Istället är det enkelt att handla för mer pengar än man har om man har ett VISA eller Mastercard. Åtminstone om man gör inköp på terminaler som inte har direkt uppkoppling. Förr var det vanligt att övertrassera sitt konto i samband med köp av taxi-resor då de mobila betalterminalerna i taxibilarna inte hade någon direkt uppkoppling. Även bensinmackar har länge varit objekt för denna typ av transaktioner. I stort handlar det om inköp som vanligtvis står under "reserverat belopp" istället för att dras direkt.

När du övertrasserar ditt konto innebär det att du kommer ha ett minus saldo. Du är med andra ord skyldig banken pengar och banken har då rätt att ta ut en övertrasseringsavgift. Det kan även hända att banken kontaktar dig och att du får en betalningsanmodan. Om du sätter i system att övertrassera ditt konto kan banken gå så långt så att man stänger ner ditt konto helt.

Senast uppdaterad: 2019-06-24