DNB

DnB Nor DNB är en av Norges största banker och finanskoncerner. Banken har ett marknadsvärde som är likvärdigt med det värde som Danske Bank, SEB och Handelsbanken har. Med andra ord är DNB en av de största institutionerna i Norden. DNB grundades 2003 då Gjensidige NOR och Den norske Bank gick samman. Därav fick banken namnet DnB NOR initialt. 2011 bytte banken samt flertalet av dess dotterbolag namn till DNB. Banken etablerade sig under ett tag på den svenska marknaden och satsade då främst på bolån. Satsningen blev dock inte så framgångsrik som man hoppats på och istället avvecklades verksamheten några år senare.

Trots att bolånesatsningen lades ner så huserar DNB ändå till viss del på den svenska finansmarknaden. DNB erbjuder nämligen finansiering vid bilköp till svenska konsumenter. Det handlar bland annat om finansiering via billån, hyra och leasing.

Billån via avbetalning och bilhyra

DNB bilfinansiering Om du går i tankarna att införskaffa dig ett nytt fordon så erbjuder DNB många lämpliga finansieringsalternativ. Främst handlar det om billån som hjälper dig att avbetala den nya bilen. Billån erbjuds även som finansiering för bilköp av begagnade bilar. Därtill så erbjuder man olika hyresalternativ i form av leasingavtal. Något som främst är populärt bland företagskunder. Utöver de sedvanliga finansieringstjänsterna kan du hos DNB även teckna olika tilläggstjänster. Det handlar om bilförsäkringar, låneskydd, bilgaranti och serviceavtal. Fördelen med att samla olika tjänster hos DNB är att du får allt på en och samma faktura. På så sätt för du en tydlig överblick när det gäller kostnaderna som är knutna till din bil.

DNB har mängder med återförsäljare runtom i landet.  Du ska således inte bli överraskad om det är finansiering från just denna bank som erbjuds nästa gång du köper bil. Det är återförsäljaren som hanterar själva finansieringsprocessen så att allt blir så som du önskar. Men du har alltid möjlighet att kontakta DNB om du har frågor om dina avtal eller din faktura.

Andra finansieringsmöjligheter vid bilköp
2.95% - 27.00%
3.84% - 11.95%
4.15% - 15.94%

Anledningar att välja finansiering via DNB

Billån från DNBSka du köpa en bil som är helt ny eller som enbart har några fåtal år på nacken så kommer det att handla om ett stort inköp. Få personer har möjlighet att finansiera detta inköp utan att ta ett lån eller att avbetala bilen. Det finns då olika finansieringsmöjligheter beroende på hur man föredrar att betala av sin bil. Fördelen med att använda sig av finansiering från en bank som DNB är att du kan ha bilen som säkerhet för lånet. Detta kommer att ge dig en betydligt lägre ränta än om du går och tar ett lån helt utan säkerhet. Du erbjuds dessutom fler avbetalningsformer och olika leasingavtal. Därtill kan du utnyttja tilläggstjänster som kan komma väl till pass när du just införskaffat dig en ny bil. Det handlar bland annat om serviceavtal där det ingår fri service av din bil.

En annan anledning till varför många väljer finansiering från DNB istället för ett vanligt lån är att bilåterförsäljaren hanterar hela ärendet. På så sätt slipper du själv sitta på nätet och jämföra olika lån och räntor. Du kan dock enbart teckna ett billån från DNB i samband med ditt köp. Det går alltså inte att teckna ett lån efter inköpet. Var därför beredd med alla dina frågor och eventuella handlingar som behövs när du besöker bilfirman där du tänkt köpa din bil.

Glöm inte handpenningen

Notera att du som tar ett billån kommer att behöva lägga 20% av bilens pris i handpenning. Detta gör du i samband med köpet av din nya bil. Du har vanligtvis även möjlighet att byta in din gamla bil och använda pengarna för denna som kontantinsats. Därefter kan du låna till 80% av bilens pris av DNB. Det gäller dock att DNB är ansluten till den bilhandlare som just du besöker. När du tar ett billån och väljer att avbetala din nya bil så kommer bilen ägas av dig. Däremot har banken ett äganderättsförbehåll. Detta innebär att din nya bil utgör säkerheten för lånet och bilen kan således tas i beslag om du inte följer din avbetalningsplan. Du kan inte heller sälja bilen innan lånet är löst men däremot kan både lån och bil överlåtas.

Ett billån från DNB är ett så kallad annuitetslån och betalas enligt avtalad löptid. Du betalar samma belopp varje månad så länge räntan är oförändrad. Hos DNB kan du välja att ha lånet på en löptid på mellan 12 och 84 månader. Utöver det vanliga billånet erbjuder DNB även avbetalning med restvärde. Detta passar dig som ser bilköpet som en kortsiktig investering och som vill nytta bilens andrahandsvärde för en lämpligare amortering.

Billeasing via DNB

Via DNB kan du även välja att leasa en bil vilket innebär att du inte kommer äga bilen. Istället hyr du bilen till en månatlig leasingavgift. I det fall du väljer att leasa en bil kommer du inte behöva erlägga någon kontantinsats. Du kan leasa både nya och begagnade bilar men bilen får max vara fem år när själva avtalet är slut. I den leasingavgift du betalar ingår grundservice vilket kan vara skönt att veta. DNB erbjuder en leasingperiod på mellan 12-36 månader. När perioden är slut måste du återlämna bilen till återförsäljaren. Vanligt är då att man väljer en nya bil att leasa. På så sätt kommer du aldrig mer att behöva köra omkring i gamla bilar.

Hur stor din månatliga leasingavgift blir beror på värdet på den bil du leasar samt hur länge du väljer att leasa den. Eftersom avgiften räknas som en hyreskostnad så redovisas ingen ränta på de fakturor du får. Att leasa en bil passar dig som inte vill äga en bil men ändå är i behov av ett transportmedel. Du slipper låsa in kapital i ditt bilinnehav och kan byta bil regelbundet.