Arbetslösheten på väg neråt

En ny rapport från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten under februari sjönk till 4,5 procentn en procentenhet lägre än januari månad. Det är nio procentenheter lägre än under februari 2010, då arbetslösheten låg på 5,4 procent.

Under februari månad minskade den öppet arbetslösa med 40 000, till 215 663 personer, det betyder att den öppna arbetslösheten uppgår till 4,5 procent. Men om man även räknar med dem som har någon form av aktivitetsstöd så ligger arbetslösheten på 8,3 procent. Även denna siffra sjönk mellan januari och februari med två procentenheter.

Enligt Arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson ser det ut som att arbetsmarknaden är på uppgång. Över hela landet sjunker antalet arbetslösa samtidigt som jobben ökar. Framförallt är det de yngre som har fått ett uppsving den senaste tiden. Och under februari var det 11 000 unga, mellan 18 och 24 år, som fick ett jobb och det är 2000 fler än under samma period året innan. Det är inte bara fler som får jobb utan under februari så nästan halverades antalet personer som blev varslade, jämfört med året innan.

Om du precis har fått ett nytt jobb var då snabb med att anmäl sig till a-kassan, då det ofta tar 12 månader innan du kan få någon ersättning om du skulle bli arbetslös.